Fries anti-racismebureau Tûmba lanceert mensenrechtenvlag

Op initiatief van het Friese anti-racismebureau Tûmba is er een Mensenrechtenvlag ontwikkeld. Op 10 december zal de vlag officieel gelanceerd worden door de Landelijke vereniging van Anti Discriminatie Voorzieningen in Nederland. 10 december is uitgeroepen tot internationale dag van de mensenrechten en bovendien wordt op die dag stilgestaan bij het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties (VN). Een van de doelen van de VN is het beschermen en verbeteren van de mensenrechten.
De Minskerjochteflagge © mensenrechtenvlag.nl
Tûmba-directeur Mirka Antolovic kwam op het idee van de vlag naar aanleiding van de discussie in de Friese staten over de regenboogvlag. Die hangt er nu wel, maar dat had heel wat voeten in de aarde omdat een meerderheid in de staten van mening was dat de provincie er voor álle mensen is. Mirka Antolovic: "Ik dacht: als de provincie er echt voor álle mensen is, kan dat getoond worden door op de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, de mensenrechtenvlag te hijsen. En toen kwam ik er achter dat er helemaal niet zo'n vlag is!".

Ontwerp

Bij Tûmba is toen een idee gemaakt voor zo'n vlag en de Leeuwarder ontwerper Menno de Boer heeft toen een definitief ontwerp gemaakt. De vlag is een symbool voor de gelijkwaardigheid van alle mensen op onze aarde. Het is een positief teken in een tijd van polarisatie, zo zegt Mirka Antolovic.
De mensenrechtenvlag is een kleurig vlag: bovenin het het blauw van de lucht, de onderkant groen van de aarde en daartussen een gele wokkel die het DNA van de mensen verbeeldt. Het idee daarachter is dat alle mensen DNA hebben en door dat DNA er allemaal verschillend uitzien.
De vlag wappert aan het gebouw van Tûmba © eigen foto
De vlag zal op 10 december niet alleen in Fryslân te zien zijn. Ook in de rest van Nederland, in Amerika en in andere Europese landen zal de vlag wapperen bij mensen thuis en op gebouwen van scholen, gemeentes, bedrijven en instanties. Zo zal gemeente Groningen twee grote vlaggen op de Martinitoren hijsen en zullen leerlingen van een middelbare school op een plein in Leeuwarden de vlag met stoepkrijt inkleuren. Ook ondernemersorganisatie VNO-NCW MKB Noord steunt het initiatief door de vlag op meerder locaties uit te hangen.

Doboj

"Wat mij emotioneert is dat ook de burgemeester van het stadje waar ik geboren ben in Bosnië - Doboj - heeft toegezegd de vlag te hijsen. Het stelt natuurlijk niets voor, zo'n klein stadje, maar mij persoonlijk doet het heel veel", zo zegt Mirka Antolovic.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Mirka Antolovic