Omrop TIP: Landschap en natuur, de Beklimmers van het vlakke land #2

Fryslân DOK maakt een serie documentaires over mensen die schrijven aan een nieuw verhaal voor het platteland. Over mensen die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken, vooroplopen en richting zoeken. Landschap is het thema van deze tweede aflevering van 'Beklimmers van het vlakke land'.
Waar de stad vooral een massa beton is met wat groene stipjes, is het platteland één groot landschap met hier en daar bebouwing. Het landschap is wezenlijk onderdeel van het plattelandsleven, maar de bewoners hebben zich steeds vaker losgekoppeld. Het landschap krijgt functies toebedeeld: natuur, landbouw, recreatie. Als wij als bewoner die functie niet gebruiken, is het maar een hinderlijk stuk land tussen de ene en de andere stad.
Albert van der Ploeg yn it lân © Omrop Fryslân
Maar waarom wonen op het platteland, als dat landschap geen deel uitmaakt van het leven? Filosoof Eric Brinckmann maakt zich zorgen over de loskoppeling tussen mensen en landschap. Hij vindt herstel van die relatie belangrijk.
Filosoof Eric Brinckmann © Omrop Fryslân
De Noardlike Fryske Wâlden wil ook dat die verbinding versterkt wordt. Deze organisatie stimuleert boeren de rol van landschapsbeheerder op zich te nemen. Burgers worden uitgenodigd voor buitenactiviteiten. Voorzitter Albert van der Ploeg heeft het tot zijn missie gemaakt om mensen weer aan het landschap te verbinden.
Albert van der Ploeg © Omrop Fryslân
Nog een beklimmer: Douwe Gerlof Heeringa. Middenin coronatijd een restaurant openen vraagt moed. Zijn Waddenherberg 'The Friezinn' op Westhoek wordt een plek waar het landschap centraal staat voor zijn gasten. Met lokale producten, tochten over het Wad en verhalen uit het gebied.
Rinne oer it waad © Omrop Fryslân
Fryslân DOK: 'Beklimmers van het vlakke land 2 - Landschap'
Zaterdag 14 november, 15.30 uur, NPO2 (Nederlands ondertiteld, herhaling 15 november 13.10 uur)
Zondag 15 november, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling ieder uur)