Nooit meer 'oprotte': Strontrace-grondlegger Reid de Jong (86) uit Workum overleden

Reid de Jong, bedenker en grondlegger van de Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen, is donderdag op 86-jarige leeftijd overleden in Workum. De Jong organiseerde in 1974 de eerste Strontrace, om de traditie van het beurtveer in ere te houden. In de loop van de jaren groeide het uit tot de nu bekende Strontweek, met verschillende evenementen.
© Omrop Fryslân, Simone Scheffer
De Strontrace is een tocht die ieder jaar zeilend, met paarden getrokken of bomend van Workum naar Warmond (Zuid-Holland) en terug gaat. In één keer, zonder moderne technologie. Bij de start sprak De Jong altijd het woord 'oprotte'. Dit jaar kon het evenement vanwege de coronacrisis niet doorgaan. Op het moment dat de start zou zijn, heeft De Jong nog een toespraak gehouden.
Reid de Jong woont sinds 1967 met vrouw en vier kinderen, en later met zijn partner Cornelie, in de vuurtoren van Workum. Als architect verdiende hij de kost met het restaureren van gebouwen zoals werf De Hoop in Workum. Zijn manier van leven was zelfvoorzienend en zonder moderne technische snufjes. Tot zijn dood woonde hij in de vuurtoren.
"En bliksem... dat zal ik nu fluisteren... Lieve mensen, dank je wel voor de aanwezigheid en dat oprotten?, dat komt wel, als er maar weer schepen gaan varen..."
Reid de Jong, Workum 12-10-2020
De besturen van Zeilvaartcollege Workum, Vereniging Zeilvracht, Visserijvereniging Workum, Stichting Liereliet en Stichting Zeilvaart Warmond zijn verslagen door het overlijden van De Jong.
"Nu moeten we verder zonder deze markante man met een nalatenschap waar je u tegen zegt. Wij zullen er alles aan doen deze nalatenschap voor zover het in onze macht ligt, te bewaren voor de toekomst. Wij zijn Reid veel dank verschuldigd en weten zeker dat er nog veel zeiltochten gemaakt zullen worden in zijn nagedachtenis", laten ze weten.
Er zal in eerste instantie in kleine kring afscheid worden genomen van De Jong. Op de werf De Hoop in Workum komt een condoleanceregister te liggen.
Journalist Johan van der Zee maakte voor Van Gewest tot Gewest in 1998 onderstaande reportage over de markante Reid de Jong: