Coalitie NE-Fryslân vergaderde besloten vanwege mogelijk juridische stappen bij gunning gemeentehuis

De vergadering over de verkoop van het gemeentehuis van Kollum was donderdagavond achter gesloten deuren, omdat de coalitie geen voorzet wilde geven over het juridisch aspect rondom het pand aan de Van Limburg Striumweg in Kollum betreft. Zij gingen daarom mee in het voorstel van Burgemeester en Wethouders, om besloten over de verkoopprocedure te debatteren.
© Ben de Jager, RTVNOF
Mochten namelijk zowel vastgoedbelegger Wim Bulten, als Dictus Boersma juridische stappen zetten als de gunning van het gemeentehuis naar Fotocadeau gaat, dan wilde de coalitie niet dat het juridische aspect rondom de verkoop openbaar zou komen te liggen.
Donderdagavond aan het begin van de besloten vergadering, besloten de oppositiepartijen de raadszaal te verlaten. De coalitie heeft vervolgens tot middernacht gedebatteerd over de verkoop. Volgende week donderdag volgt in openbaarheid de besluitvorming omtrent de verkoop van het pand aan Fotocadeau.

FNP

Fractievoorzitter Bert Koonstra van FNP Noardeast-Fryslân: "Het juridische component is een hele belangrijke, want daar vinden wij van dat het goed ingedekt moet zijn. Bulten heeft een kans van ruim 33 procent." Vastgoedbelegger Bulten gaf aan, wanneer hij het pand niet krijgt dat zijn advocaat er 'in klapt en 'm afbrandt.'
Koonstra vervolgt: "Toen hebben wij als fractie gedacht, moeten wij alles openbaar maken? Moeten wij de munitie geven aan de advocaat van Bulten, moete we die advocaat de meetlat er bij langs laten leggen? Ten koste van onze gemeenschap, want dan worden het dikke procedures. Wij denken dat dat niet het goede pad is. Daarom hebben we ervoor gekozen om niet openbaar te gaan."
Fractievoorzitter Bert Koonstra van FNP Noardeast-Fryslân
Fractievoorzitter Rebecca Slijver van coalitiepartij S!N reageert eveneens op het vertrek van de oppositie donderdagavond: "Ik denk dat het hun goed recht is, er is aan ons voorgelegd om dit stuk wel of niet in beslotenheid te doen. Wij als S!N hebben besloten om dit wel in beslotenheid te doen. Juist ook, we hebben de insprekers gehoord, omdat twee van de drie gegadigden aangeven dat zij het niet eens zijn met de procedure. Mogelijk maken zij de gang naar de rechter."
Slijver over de besloten vergadering: "Wij moeten als partij en als raad volgende week besluiten of we akkoord gaan met de verkoop zoals die nu aan ons is voorgesteld. Om daar een goed besluit over te vormen, denken wij dat het nodig is daar de juiste informatie over te krijgen. In een besloten deel kun je natuurlijk net even wat meer informatie vragen en krijgen dan in dit geval in de openbaarheid, juist omdat die gang naar de rechter ook dreigt."
Fractievoorzitter Rebecca Slijver van S!N