Gratis perenbomen in Heeg voor bomenplantproject

Plan Boom Fryslân zal de komende tijd ruim 5.000 perenbomen uitdelen, als onderdeel van een project om de komende drie jaar 700.000 bomen te planten in Fryslân. Vrijdag worden de eerste 200 bomen gebracht naar scholen en kinderopvangen in de provincie. Oege Hiddema van Landschapsbeheer Friesland en Hans van de Water van het Heempark in Heeg waren vrijdagochtend druk bezig om alles klaar te maken.
Yn Heech wurde fergees parrebeammen útdield foar lanlik projekt Plan Boom
"Het is even doorwerken. Maar het gaat niet om hele grote aantallen vandaag. We hebben vanochtend tachtig boompjes en vanmiddag ook nog een partijtje. In totaal zo'n 200 bomen vandaag. Dat is goed te doen", zegt Van de Water.
Maar is het dan straks voor die scholen ook niet een hele klus om die bomen in leven te houden? "Je moet ze natuurlijk met de wortels de grond inzetten. Ze krijgen er ook een plant-instructie bij, dus dan wijst het zich eigenlijk vanzelf. Het staat er allemaal op", zegt Hiddema.
Verslaggever Jantine Weidenaar in gesprek met Oege Hiddema
© Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar
Eigenlijk zouden vanaf zaterdag de mensen in Heech langs kunnen komen om een boompje op te halen. Vanwege de coronamaatregels is dat niet mogelijk, dus zijn particulieren voorlopig nog niet aan de beurt. "Bij particulieren wachten we eigenlijk een beetje af tot de coronamaatregelen versoepeld worden. Dat je hier met grotere groepen tegelijk kunt zijn. Dat weten we dus gewoon nog niet. Het zou kunnen zijn dat over twee weken de coronamaatregelen weer wat makkelijker zijn. Dan kunnen we een datum afspreken. Mensen krijgen daar dan ook weer bericht van", zegt Van de Water.
Dat betekent echter niet dat de mannen de komende tijd stilzitten. Bedrijven of organisaties die een grote bestelling hebben gedaan, krijgen die vanaf dinsdag bezorgd. "De grotere aantallen, er zijn bijvoorbeeld groepen die een hele boomgaard aan willen leggen, dat wordt bezorgd door Landschapsbeheer Friesland", zegt Van de Water.
Helaas kon niet iedereen die een boompje wilde er een krijgen. Er kwamen in totaal 10.000 boom-aanvragen binnen. De helft moest dus teleurgesteld worden.
© Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar
Verslaggever Jantine Weidenaar in gesprek met Hans van de Water