GGD Fryslân: Draaiboeken voor vaccinaties kunnen uit de kast

Er zijn de afgelopen week 561 coronabesmettingen vastgesteld in Fryslân. Dat is een derde minder dan de week daarvoor. Het aantal nieuwe besmettingen is met 277 gedaald. Dat is de snelste daling tot nu toe.
Alle besmettingen in Fryslân sinds het begin van de uitbraak (doet de grafiek het niet goed, klik dan hier):
Fryslân zit in de middenmoot, zegt Marcel de Jong van de GGD Fryslân. "Op sommige plekken in Nederland gaat de daling nog harder, op andere plekken minder hard."
Het aantal testen dat de afgelopen week is gedaan bij de GGD-locaties is ook teruggelopen, maar minder hard dan het aantal besmettingen. Van een kleine 7.000 een week geleden naar 6.570 de afgelopen week. "Het vindpercentage loopt ook terug", zegt De Jong. Dat is een goed signaal. De GGD hoort van commerciële testbureaus dat ook daar het aantal positieve tests daalt. Er is nog wel een zorg: in zorginstellingen is nog geen daling zichtbaar van het aantal nieuwe besmettingen.

Mogelijk testlocaties als vaccinatieplek

De draaiboeken voor grootschalige vaccinatie zijn inmiddels uit de kast, zegt de GGD. Eerder deze week kwam een Amerikaans farmaciebedrijf met positief nieuws over een vaccin, dat in negen op de tien gevallen werkt. Voordat dat vaccin op de markt komt, ligt er een grote logistieke puzzel. Het duurt minstens een jaar voordat heel Nederland is gevaccineerd, zegt het RIVM. "De vraag is hoe we het aanpakken", vertelt De Jong. "Het ministerie bepaalt dat, de GGD volgt. We weten ook nog niet op welke locaties we gaan vaccineren. Misschien kunnen we daarvoor de locaties gebruiken die we nu inzetten voor het testen."
© Shutterstock
De GGD is niet de enige instantie die vaccineert. Mogelijk worden daar ook huisartsen bij betrokken, net als bij de griepprik. Die wordt in veel sporthallen uitgedeeld. Er komt ook een vijfde GGD-testlocatie. De GGD weet nog niet waar, maar wil die locatie tot ver in 2021 behouden: hetzij voor testen, hetzij voor vaccinaties.

Voorlichting nodig

Een kwart van de ouderen twijfelt over een vaccinatie, bleek vrijdag uit onderzoek van een ouderenbond. Daar ligt werk voor de GGD. "We hebben ervaring met voorlichting over vaccineren, dus daar moeten we ook in dit geval mee aan de slag."

Coronabesmettingen per week

Week Besmettingen Overlijdens
6 november - 12 november 561 6
30 oktober - 5 november 838 8
23 oktober - 29 oktober 926 9
16 oktober - 22 oktober 1.051 5
9 oktober - 15 oktober 1.160 2
2 oktober - 8 oktober 666 0
25 september - 1 oktober 515 0