'Coronavirus voor vogels' maakt honderden slachtoffers in Fryslân

De vogelgriep maakt steeds meer slachtoffers in het noorden van het land. Over de dijk bij Blije liggen honderden dode vogels. "Om ons heen liggen overal dode brandganzen. Daar verderop lopen er nog twee, waarvan eentje het heel duidelijk heeft. Het schudden met de kop, het trillen alsof ze Parkinson hebben en het alsmaar linksom rondjes lopen. Dan weet je wel hoe laat het is", vertelt Ruurd Jelle van der Leij. Hij is als fotograaf en filmmaker veel in de natuur te vinden en is nu de dode dieren aan het tellen voor het Fryske Gea.
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
"Ik denk wel dat de populatie brandganzen dit aan kan. Ik maak me meer zorgen over bijvoorbeeld de slechtvalken", legt Van der Leij uit. Van de dode ganzen zijn veel ook aangevreten. "Van de slechtvalken hebben we veel minder. Als ze deze dieren aanvreten, hebben ze het zelf. En het lijkt erop dat ze er heel gevoelig voor zijn."
Waar het virus vandaan komt, is op moment niet helemaal duidelijk, maar Van der Leij heeft een vermoeden. "Het komt waarschijnlijk uit de pluimveesector in China. Het is een virus dat in het wild niet voorkwam in deze variant. Het is heel ongelukkig, maar het zegt ook wel iets over hoe wij dieren houden."
Het is dus begonnen op eenzelfde manier als het coronavirus, dat de wereld nu in zijn grip houdt. "Als je een lockdown kon instellen, was het gauw over. Maar die ganzen luisteren niet! Je hebt hier geen grip op", verzucht Van der Leij.
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Verschillende instanties zijn nu in overleg over wat er met alle dode vogels moet gebeuren. Wim van der Veen leidt een nieuwe werkgroep dit zich hiermee bezighoudt. "Er zijn gebieden waar tal van dode vogels zijn, maar het beeld is nu niet dat dat verder opgelopen is. We hebben nu een aantal basisafspraken gemaakt. Zo worden dode vogels wel geruimd op zichtlocaties waar we makkelijk bij kunnen. Verder wordt gekeken naar wat we doen in buitengebieden waar niet veel mensen komen. We wachten daarvoor nog even een landelijk advies af", zegt Van der Veen.
Aan mensen die dode of zieke vogels aantreffen, geeft hij het advies om de dieren niet aan te raken. "Vooral melden." En dat kan via de website van Veiligheidsregio Fryslân, zo laat Van der Veen weten.
Luister naar de bijdrage over de vogelgriep