Paarden mishandeld in weiland bij Ferwert, eigenaresse erg aangedaan

De twee IJslandse paarden Píla en Gjóla zijn in de nacht van maandag op dinsdag mishandeld in een stukje weide net buiten Ferwert. Onbekenden hebben de paarden met een scherp voorwerp in de vagina gestoken. Met de paarden gaat het goed. Eigenaresse Hennie van Oosten is zeer aangedaan.
hynders
"Ik kwam dinsdagochtend hier om de paarden eten te geven. Ik zag een plas bloed liggen en ben gelijk op onderzoek uitgegaan", zegt Van Oosten. Ze kon op het eerste gezicht niets vinden. Pas toen de hond waar ze mee was begon te ruiken aan de achterkant van Píla, zag ze wat er aan de hand was. "Ik heb direct een inwendig onderzoek gedaan. Het was mij snel duidelijk dat het niet goed was. Het was paars en blauw en dieper zat een bloederig gat."

Beschadigd

Om voor zichzelf duidelijk te maken dat ze niet overdreef, vroeg ze een vriendin om ook te kijken. "Die zei direct dat dit niet goed was. Ik heb toen direct de dierenarts en de politie gebeld." Toen bleek dat ook Gjóla was verwond. "Erger zelfs nog. De verwonding zat daar nog veel dieper."
De dierenarts heeft de twee IJslanders onderzocht. Van Oosten: Van Oosten: "Ze kwam tot de conclusie dat het dier met een voorwerp bewerkt is. Geen mes, geen stok maar iets anders. De paarden krijgen nu antibiotica en pijnstilling."
Met Píla en Gjóla gaat het ogenschijnlijk goed. Ze eten goed en lopen vrij rond in de weide. De dierenarts is er ook van overtuigd dat ze weer beter zullen worden.

Beveiligingscamera en verlichting

Voor Hennie van Oosten zelf is de klap hard aangekomen: "Ik woon hier al dertig jaar. Ik heb mij altijd veilig gevoeld. Ik loop 's nachts naar de paarden toe om ze te voeren. Dat is weg nu."
Ze neemt het zekere voor het onzekere en heeft een beveiligingscamera aangeschaft en er komt een lamp te hangen. Bovendien heeft ze aangifte gedaan bij de politie.