Rabobank sluit één op de twee filialen, werknemers ongerust

De Rabobank moet op grote schaal reorganiseren en sluit landelijk één op de twee bankfilialen. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die het FD (Financieele Dagblad) in handen heeft. Of in Fryslân nog meer filialen dichtgaan dan de vier die eerder dit jaar aangekondigd zijn, is nog niet bekend.
De Rabobank yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Volgens de bank is de reorganisatie nodig om de winst op peil te houden. Het gaat niet goed door de lage rente, veranderend klantengedrag en corona. Door inkrimping van het aantal filialen en een nog grotere centralisering van de aansturing van de plaatselijke filialen hoopt de bank de winst te kunnen behouden.

Werknemers ongerust

Het CNV is ontstemd over dat de bank de vakbond niet op de hoogte heeft gesteld van deze snelle nieuwe ontwikkeling. Ze krijgen telefoontjes van ongeruste werknemers die bang zijn voor hun filiaal. Als dat dichtgaat, worden ze mogelijk overgeplaatst naar een telefonisch hulpcentrum. Dat is heel wat anders dan klanten persoonlijk helpen.

Wel reisvergoeding stilzetten, maar geen thuiswerkregeling

De vakbond wil dat er een goede opstapregeling komt en ook hulp bij het vinden van een andere baan. Bovendien moet de Rabobank snel komen met een thuiswerkvergoeding. Toen werknemers vanwege de corona thuis moesten werken, was de bank er als de kippen bij om de reiskostenvergoeding af te schaffen, maar een thuiswerkvergoeding is er nog altijd niet, zegt Robert Wonnink van CNV Vakmensen.