Fietsen, puzzelen en muziek maken populair: hobby-bedrijven zien omzet omhoog gaan

De winter komt er weer aan en nu veel mensen veel thuis zitten, gaan ze op zoek naar een nieuwe hobby. De 'hobby-bedrijven' zien de verkoop en verhuur enorm omhoog gaan. Met name de sport, muziek en de spelletjes zijn populair.
Hobby-item
Haico Bouma verkoopt en repareert fietsen, skeelers en schaatsen in Oudehaske. De racefietsen zijn niet aan te slepen. "In de zomer is er een moment geweest dat er bijna niets meer stond. Het is echt een uitdaging om nog voorraad te krijgen en te houden", zegt Bouma. Zelf noemt hij het een luxeprobleem. "Wij hebben een zeer goed jaar gehad. Het begon in april al, en tot nu toe is het gewoon druk geweest."
Het is lastig om op dit moment aan nieuwe fietsen te komen. "Eigenlijk is alles bij de fabrikanten uitverkocht en wij moeten steeds vaker mensen uitleggen dat ze even moeten wachten." Bouma verwacht dat de fietsen wel duurder zullen worden. Tot nu toe valt dat nog mee, maar komend jaar zullen de prijzen volgens hem wel wat omhoog gaan.
Nu het wat kouder wordt neemt de vraag naar fietsen en skeelers wel wat af, maar het is nog steeds meer dan normaal. "In de winter worden normaal geen skeelers verkocht, maar er is nog steeds vraag naar."
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Ook bij muziekatelier Sollie merken ze dat mensen een andere invulling willen geven aan hun vrije tijd. De verhuur van blaasinstrumenten is enorm omhoog gegaan de afgelopen tijd, en dat zijn met name mensen die nog nooit eerder een instrument bespeeld hebben. Eigenaar Yasmin Sollie is de moeilijkste niet, en verhuurt daarom ook gewoon aan mensen die nog geen ervaring hebben. ''Ik raad mensen altijd wel aan om les te nemen, maar zeker nu zijn er ook mensen die gewoon met YouTube erbij, het zichzelf gaan leren.''
Of mensen na de coronacrisis de hobby zullen volhouden, is nog maar de vraag. Yasmin ziet in ieder geval een positieve impuls. ''Ik hoor van docenten dat er wel veel enthousiasme is bij mensen die nu zijn begonnen, dus ik verwacht dat het grootste deel wel door gaat.''
Ook bij de reparatie van muziekinstrumenten is het druk. Volgens Sollie brengen veel muzikanten juist nu hun instrument voor reparatie. "De orkesten repeteren veelal niet meer, dus je ziet dat veel muzikanten nu de kans hebben hun instrument te laten repareren.''
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Verslaggever Jantine Stoffers keek bij een fietsenzaak en een muziekatelier
Naast de muziek en de sport zijn ook spelletjes en puzzels populair. Bij Spellekijn in Leeuwarden zijn de puzzels niet aan te slepen. Ze hebben nog een hele kelder vol, maar de voorraad begint toch langzamerhand op te raken. ''Er zijn een aantal fabrikanten die toch wel op hun laatste puzzeltjes teren, dus het wordt wel steeds lastiger om nieuwe puzzels aan te schaffen'', zegt eigenaar Annetol Griskov.
Hij heeft wel een verklaring voor de grote vraag naar puzzels. ''Mensen zijn een beetje klaar met Netflix en televisie en willen graag bij elkaar aan tafel zitten. En tegenstelling tot spelletjes, hoef je een puzzel niet af te maken in een avond.'' Mensen willen volgens hem, helemaal in de wintertijd, gezellig dingen met elkaar ondernemen.
Griskov is ervan overtuigd dat mensen ook na de crisis blijven puzzelen. ''Het is toch wel even je hoofd leegmaken. Of je dat nu doet of in een drukke tijd, dat blijft altijd wel.''
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Verslaggever Jantine Stoffers keek in de Spellekijn