Vogelgriep bij pluimveebedrijf vlak over de grens in Groningen

In Lutjegast, net over de provinciegrens in Groningen is vogelgriep vastgesteld bij een pluimveehouderij. In een straal van een kilometer rondom het bedrijf liggen geen andere bedrijven. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de kippen geruimd. Het gaat in totaal om 48.000 dieren.
© Omrop Fryslân
In een gebied van drie kilometer rondom het bedrijf zitten geen andere pluimveehouderijen, maar in een straal van tien kilomter zijn 21 boeren actief. Zij hebben nu te maken met een vervoersverbod voor pluimvee.
Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft het vervoersverbod afgekondigd. Het geldt naast voor pluimvee ook voor eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Daarnaast geldt het ook voor andere dieren of producten van dieren die afkomstig zij nvan bedrijven met commerciële pluimveehouderijen.

Ophokplicht

De maatregels zoals die al gelden in Nederland blijven voorlopig zoals ze zijn. Dit betekent dat commerciële bedrijven te maken hebben met een ophokplicht. Bovendien moeten dierentuinen, kinderboerderijen en hobby-boeren hun pluimvee en watervogels afschermen van wilde vogels. Dit kan bijvoorbeeld door de vogels in een volière te zetten.
Het bestaande hygiëne-protocol voor bezoekers van pluimveebedrijven wordt uitgebreid: zo mogen mensen nu alleen een stal bezoeken als ze voldoen aan strenge hygiënemaatregels. Verder is er een verbod op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.