Een op de drie mantelzorgers zit tegen burn-out aan: "Je rolt er steeds verder in"
Bijna een op de drie mantelzorgers met een baan zit tegen een burn-out aan. Veel mantelzorgers komen in de knel met hun zorgtaken door de coronacrisis. Dat meldt vakbond CNV. Het is deze dinsdag de Dag van de Mantelzorg.

Het is een dag om waardering te geven aan alle mensen die op vrijwillige basis voor een familielid, vriend of bijvoorbeeld buurvrouw zorgen. "Een op de vier mensen combineert werk met mantelzorg", vertelt Sita Adema. Zij is van het team mantelzorg van Amaryllis in Leeuwarden. "Dat is zwaar."
Mantelzorgers zijn de steunpilaren onder het zorgsysteem.
Door mantelzorg kunnen mensen bijvoorbeeld nog zelfstandig wonen, of krijgen ze zorg waar professionele hulpverleners in een instelling geen of minder tijd voor hebben. "Ze zijn de steunpilaren onder het zorgsysteem", zegt Adema. "Alle uren die ze met liefde geven, die ze belangeloos geven, dat is niet uit te drukken in geld of waardering. Een op de drie Nederlanders is mantelzorger, we willen ze graag in het zonnetje zetten."
Steeds meer doen
Vaak begint de mantelzorg met een paar kleine taken, maar langzaam maar zeker breidt zich dat uit, vertelt Adema. "Daar lopen veel mantelzorgers tegenaan. Je rolt er steeds verder in. Als je dan een keer een weekendje weg wil, bijvoorbeeld, en de zorg moet overdragen, dan zie je pas wat je allemaal doet. Dan blijkt dat het niet eens over te dragen valt."
Sita Adema vertelt wat Amaryllis kan doen voor de mantelzorgers die het teveel wordt
Door de coronacrisis krijgen mantelzorgers ook met een nieuwe problematiek te maken, vertelt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Dagbestedingen die plotseling dicht zijn, of regels die de zorgtaken lastiger maken." Dat er zoveel mantelzorgers tegen een burn-out aan zitten, is reden tot zorg. "De werkende mantelzorgers vormen een onderbelichte groep die momenteel de ruggengraat van de samenleving is."
Uit het onderzoek in opdracht van CNV blijkt verder dat een op de tien mantelzorgers zich vaker ziekmeldt dan voor de coronacrisis. Een op de vijf ervaart minder begrip van de werkgever voor de mantelzorgtaken en krijgt ook minder verlof om die taken uit te voeren.