'Kerstbomengekte' begint nog eerder dan anders: "Mensen willen gezelligheid"

Sinterklaas moet nog komen, maar bij de kerstbomenhandelaren staan de eerste liefhebbers alweer in de rij voor een mooie boom. Vanwege het coronavirus en de lockdown is er dit jaar nog meer vraag naar kerstbomen dan in voorgaande jaren. "Het is dit jaar wel heel uitzonderlijk, hoeveel animo er is voor het kopen van een kerstboom", zegt Tineke van Elzinga Kerstbomen.
© Pexels.com
Bij de zaak in Garyp verkopen ze nu voor het twaalfde jaar kerstbomen, en ieder jaar is de animo voor de bomen weer groot. Maar in tijden van corona zijn de bomen nog populairder dan anders, merkt ook eigenaar Tineke.

Open dagen

Mensen kunnen op open dagen een kerstboom reserveren. Vanaf 28 november kunnen ze langskomen om een boom uit te zoeken. Vanwege corona en om het publiek te spreiden zijn er dit jaar twee open dagen.
Het was tijdens die open dag geen probleem om afstand te bewaren. "De mensen hebben hier de ruimte, het lukt heel goed om de anderhalve meter afstand te houden." Elzinga begrijpt wel dat de lockdown ervoor zorgt dat mensen graag een mooie kerstboom willen hebben. "Mensen kijken ernaar uit om gezelligheid in huis te hebben."
Verslaggever Willem de Vries bij Elzinga Kerstbomen
Ook bij de Praxis in Leeuwarden kwam maandag de eerste lading binnen, vanuit Duitsland. "Wij hebben nu een 80 bomen gekregen, en we gaan nu naar de 5000", zegt medewerker Chris van der Zwaag. Hij en zijn collega's zijn al twee weken lang bezig met de voorbereidingen. Afgelopen week ging de telefoon iedere dag. "Mensen willen gezelligheid hebben", zegt Van der Zwaag. Ook hij ziet dat de vraag naar de bomen dit jaar veel eerder begint dan in andere jaren. "Normaal hadden we niet al drie weken geleden de eerste telefoontjes gehad, met 'hebben jullie ze al staan'?", zegt hij. Maar ook hier zullen mensen in principe tot 27 november moeten wachten.

Duizend bomen per dag

Straks, wanneer het losbarst, verkoopt de bouwzaak zo'n duizend bomen per dag, vooral na Sinterklaas. Maar hoe verloopt zoiets in tijden van corona? "Het is voor ons ook spannend wat er op ons afkomt", zeggen ze bij de Praxis. Bij de bouwmarkt hebben ze in ieder geval al routes aangelegd, zodat ze het winkelpubliek straks in banen kunnen leiden. Van der Zwaag: "Het is even uitzoeken, en misschien ad hoc een beslissing maken. Er mogen niet te veel mensen de winkel in: daar moeten we ons ook aan houden."
En ook bij de Praxis hebben ze het druk met kerstbomen: verslaggever Willem de Vries ging bij ze langs