Mishandelde asielzoekster uit azc in St.-Annaparochie krijgt tweede kans van IND

De mishandelde asielzoekster uit het azc in St.-Annaparochie, die dreigde uitgezet te worden, mag nogmaals haar verhaal doen aan de IND. Dat meldt voorzitter Sandro Kortekaas van Stichting LGBT Asylum Support, die de Nigeriaanse lesbische vrouw steunt. De stichting stuurde maandagochtend een brandbrief naar staatssecretaris Ankie Broekers-Knol en de Tweede Kamer om de uitzetting tegen te houden.
Mishannele asylsykster
Door de brandbrief en de druk op de IND gaat een geplande rechtszitting over de uitzetting van de vrouw volgende week niet door, zegt Kortekaas. "Happy (de naam van de vrouw, red.) wordt opnieuw gehoord door de IND, maar nu samen met haar vriendin. En dat is heel bijzonder."
De vrouw zou geen verblijfsvergunning krijgen, omdat de IND haar verklaringen over waarom ze uit Nigeria zou zijn gevlucht niet overtuigend vond. Happy is lesbisch en dat is in Nigeria bij wet verboden. Wanneer ze teruggaat, kan ze vervolgd worden of zelfs de doodstraf krijgen.
Kortekaas vindt het te bizar voor woorden dat de IND de asielaanvraag afwijst. "Dit is iets wat we in Nederland niet willen hebben. Dat je hier komt voor je veiligheid en dat je in het azc wordt overgoten met kokend water, omdat je toevallig lesbisch bent. En dan vervolgens een IND die maar volhoudt dat ze waarschijnlijk niet lesbisch is. Dan denk ik, hoe kan dit?"
Kortekaas is dan ook erg blij met de nieuwe ontwikkeling. "Wat er nu gebeurt in een halve dag is heel goed nieuws. Maar we zijn er nog niet."
Sandro Kortekaas van Stichting LGBT Asylum Support
© ANP Foto
Homo-belangenorganisatie COC maakt zich zorgen over de kansen van de Nigeriaanse asielzoekster Happy om toch een verblijfsvergunning te krijgen. "Ik ben niet erg hoopvol. Het is altijd een wonder voor mij als het toch lukt", zegt directeur Cees van Baalen van COC Friesland.
"Let wel, dan krijg je een papiertje dat je vijf jaar lang toegang hebt, en ik vraag me dan altijd af wat er na die vijf jaar gebeurt. Of die hele handel dan weer moet", aldus Van Balen.
Cees van Baalen van COC Friesland