Met een camper op pad om daklozen op corona te testen

Daklozen en mensen die in armoede leven kunnen vanaf maandag gratis getest worden bij de CoronaCamper. Het bedrijf rijdt met een camper door de noordelijke provincies en doet vooral tests bij commerciële bedrijven. Met het geldt dat daarmee opgehaald wordt, worden de andere tests gefinancierd.
© CoronaCamper
"Ik werd benaderd door een zorgbedrijf, dat wilde dak- en thuislozen gaan testen. Daar bleek geen geld voor beschikbaar, toen hebben we een andere route bedacht", vertelt initiatiefnemer Rob Mulder. "Het commercieel testen van bedrijven, met de opbrengst daarvan testen we mensen bij voedselbanken en dak- en thuislozenopvang."
Mensen die het hoofd amper boven water kunnen houden of zelfs op straat wonen, zijn veel te druk met overleven om zich druk te maken over een coronatest. Met de CoronaCamper hoopt Mulder dat mensen die anders onder de radar verdwijnen, nu wel gevonden en getest kunnen worden. "We hebben contact gezocht met bijvoorbeeld voedselbank Groningen. Daar gaan we op een vast moment staan, dan kunnen zowel de vrijwilligers als de klanten zich daar laten testen."
Rob Mulder
Het gaat volgens Mulder om een grote groep. "We weten in Nederland dat het om zo'n 120 duizend mensen gaat die bij een voedselbank lopen of op straat leven. Mensen op straat aanspreken is lastig, daarvoor zoeken we contact met daklozenopvang."
De tests die gebruikt worden bij de CoronaCamper zijn gecertifieerd door het RIVM en worden afgenomen door gekwalificeerd personeel. Mulder hoopt dat ook Friese instanties zich melden bij de CoronaCamper om ook hij hen tests uit te laten voeren.