Friese uitvinding maakt huizen in Groningen aardbevingsbestendig

Houtskeletbouwbedrijf Van der Meer Prefab uit Drogeham gaat samen met bouwbedrijf Groenewold tien aardbevingsbestendige huizen bouwen in het Groningse Hoogezand-Sappemeer. Deze houten hebben een veersysteem aan de buitenkant van de woning. Het is een nieuwe uitvinding, die bedacht is door Fred Wiersum, oud-eigenaar van het ingenieursbedrijf W2N in Drachten.
Fryske útfining foar ierdbevingbestindich hûs
Fred Wiersum is inmiddels met pensioen, mar kwam op het idee na een prijsvraag van de NAM, de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Die heeft veel van doen met de verzakte huizen in Groningen als gevolg van aardbevingsschade. De NAM deed een oproep om een systeem te bedenken dat deze verzakkingen kan voorkomen.

Energie opnemen

De oplossing die Wiersum heeft bedacht, is om een veersysteem aan te brengen aan de buitenkant van de woning. Dit systeem neemt de energie van een aardbeving over. Daardoor loopt het huis geen schade op en stort het niet in, zoals dat wel gebeurt bij gebouwen van steen of beton. Volgens Wiersum is het grootste voordeel van dit systeem dat het relatief goedkoop is en makkelijk toe te passen is.
Bedenker Fred Wiersum
Het veersysteem is specifiek bedacht voor houten huizen en wordt voor het eerst toegepast door het houtskeletbouwbedrijf Van der Meer Prefab uit Drogeham. Aardbevingsbestendig bouwen is voor dit bedrijf niet nieuw. "Maar tot nu toe was het vaak ingewikkeld om dit voor elkaar te krijgen", zegt Foppe Land, een van de vennoten van het bedrijf. "Vaak moesten we tegen hoge kosten extra lagen aanbrengen in de huizen. Met dit systeem is alles veel eenvoudiger en goedkoper."
Foppe Land van bouwbedriuw Van der Meer Prefab
De eenvoud van het veersysteem en de lage kosten zijn voor bouwbedrijf Groenewold belangrijke redenen om dit systeem toe te passen bij het huizenproject in Hoogezand-Sappemeer. Renate Groenewold, een van de eigenaars van het bedrijf, is blij met de uitvinding van Fred Wiersum. "Het unieke concept lijkt simpel, maar het werkt wel. De bouwkosten stijgen de pan uit, dit is een innovatieve manier om op goedkope wijze woningen aardbevingsbestendig te maken. Bewoners zijn allemaal enthousiast."
Renate Groenewold van bouwbedrijf Groenewold