Heerenveentrainer Jansen heeft veel aan Riemer, Foppe en Gertjan

Trainer Johnny Jansen van SC Hearrenfean heeft veel aan Riemer van der Velde, Foppe de Haan en Gertjan Verbeek. Dat zei hij in een langer gesprek met de NOS. Daarin komt ook zijn suikerziekte ter sprake.
Johnny Jansen © Orange Pictures
"Riemer, Foppe en Gertjan hebben grote invloed op mij gehad. Passie brengen in je vak en veeleisend zijn naar je spelers, dat heb ik echt van hen geleerd. Ik heb er zelf onderdeel van uitgemaakt. Voor die mensen ging je door het vuur. Ik heb nog steeds veel contact met ze", vertelt Jansen.

Dankbaar

Waar diverse trainers worstelden met de invloed die met name Van der Velde en De Haan nog steeds hebben op Heerenveen, is Jansen dankbaar voor de gesprekken die hij met de iconen kan voeren. "Ik ben het niet altijd eens met Riemer, maar dan raak je in discussie. Hij heeft veel ideeën over alles, en soms denk je 'fantastisch, je hebt gelijk', en sommige dingen doe ik anders."
"Met Foppe heb ik het veel over individuele spelers. Wat hebben ze nodig om beter te worden? En wat Gertjan heel goed kan is duidelijk zijn en zijn grenzen aangeven. Met hem ga ik binnenkort praten over verdedigen. Verschillende systemen hanteren en hoe doe je dat dan? Daar leer ik van."

Praten over persoonlijke dingen

Ook met zijn huidige assistent, Hennie Spijkerman, voert Jansen veel gesprekken. Niet alleen over voetbal maar ook over het leven. Spijkerman verloor kortgeleden zijn vrouw, terwijl Jansen vader werd van een dochter.
"Het is heel dubbel, dat voelen we allebei enorm. Hier op de club zijn we bezig met voetbal. Maar er gebeuren zo veel dingen thuis, dat speelt altijd mee. Het is makkelijk om te zeggen: 'ik sluit me wel af'. Maar dat is niet zo."
"Samen zoeken we de balans, we staan dicht bij elkaar. Onze dochter is op 14 oktober geboren, ook de geboortedag van Hennie zijn vrouw. Dat is wel heel mooi eigenlijk."

Suikerziekte

Jansen speelde zelf ook voor Heerenveen, al bleef de teller in de hoofdmacht steken op slechts één wedstrijd. In 1995, in de toenmalige Intertoto-competitie, maakte Jansen zijn debuut en daar zou het bij blijven.
Jansen probeerde het nog twee jaar bij Veendam, maar vanwege zijn suikerziekte moest Jansen vertrekken. "Ze zeiden: 'Johnny jij hebt suikerziekte en daar raak je altijd geblesseerd door'. Daar ben ik heel kwaad over geworden en daar heeft de dokter ook nog met de club over gepraat. Je kunt prima in het betaald voetbal spelen met suikerziekte."
"Ik was gewoon niet goed genoeg, alleen dat werd me niet verteld. Vervolgens kon ik hier bij Heerenveen trainer worden. Een makkelijke keuze, dat was wat ik wilde."