PODCAST: 'It firus en ik' met het verhaal van Marcelle Mulder

De derde editie van de Verhalenavond, die is opgezet in het Culturele Hoofdstadjaar, kan dit jaar vanwege het coronavirus niet doorgaan. Het thema van de verhalenavond van dit jaar zou 'Het virus' zijn. In plaats daarvan brengt Omrop Fryslân deze week de podcastserie 'It firus en ik'. Vijf dagen lang worden persoonlijke verhalen verteld over de impact van corona op zorgmedewerkers of op mensen die zorg krijgen. In dit laatste deel vertelt Marcelle Mulder, geestelijk verzorger bij zorgorganisatie Patyna, het verhaal 'Wurden fan treast'.
Wat zeg je tegen de man die moet revalideren na een hersenbloeding? De man die midden in de lockdown zijn eigen vrouw en kleinkind niet mag zien. Met om hem heen mensen die besmet zijn, terwijl hij de deur niet uit kan. Er niet uit mag.
Dat is het werk van geestelijk verzorger Marcelle Mulder, die in Utrecht woont. Zij coacht voornamelijk verzorgenden bij Patyna, zodat die weten wat ze kunnen zeggen tegen mensen op moeilijke momenten. Met de lockdown werd ze ongeduldig van het werk. Ze wilde zo graag iets doen, iets kunnen betekenen. Juist nu.
(...)
Nooit is iemand zeker van iets,
te worden geliefd, te worden
verlaten
alles kan en alles mag
alles wisselt elkaar af
(...)
Moed om op te staan, van Judith Herzberg
Dan komt het moment dat ze mag komen. Niet naar de coronapatiënten, maar naar al die andere oudere mensen die in de zorg in een lockdown zitten. Die weten dat er besmettingen in het tehuis om hen heen zijn. Die weten dat er mensen overlijden. Die eenzaam en alleen op hun kamer zitten, in een situatie die voor iedereen nieuw is. "Soms, nee, vaak denk ik dat het middel erger is dan de kwaal", vertelt Marcelle in haar verhaal.

Rouwen

Maar dan hoort ze ook weer de kant van de verpleegkundigen die vertellen over hoe akelig het virus is. Ze vertelt over hoe ze zo vaak als mogelijk is naast het bed van een man zit die moet revalideren van zijn hersenbloeding. En ja, dan kan iedereen wel zeggen dat hij een mooie kamer heeft met prachtig licht, maar voor hem is het een gevangenis.
Aan het eind van ieder gesprek leest ze poëzie voor, daar houdt hij van. Voornamelijk het gedicht van Judith Herzberg raakt hem keer op keer: "Moed om op te staan". Het gedicht helpt hem te huilen en zo te rouwen om alles wat hij heeft verloren. Het geeft hem ook de moed om door te gaan.

Moed

Moed, zo vertelt Marcelle, "is vermogen je huiver te verdragen, weigering toe te geven aan onze benauwdheid. Moed is deugd waarmee je aan iets begint, en opnieuw begint en opnieuw begint." Ze haalt filosoof Aristoteles erbij. Hij noemt moed als één van de 'kardinale deugden.' Het helpt ook Marcelle in haar werk om toch haar zorgen uit te spreken en moed te houden.
Ja, natuurlijk verliest ze de moed ook wel eens, dan voelt ze zich benauwd. Wat dan helpt, is om te bedenken wat ze nodig heeft. Naar buiten, de natuur in, lekker eten maken, mooie muziek opzetten, zichzelf verliezen in een boek. Zaken die altijd zo gewoon lijken, maar nu wezenlijk zijn. Of dat altijd al waren. Misschien is dat ook wel wat je kunt leren van deze crisis: leren te voelen wat je zelf nodig hebt. En dan mag je soms het nieuws best even uitzetten.
De Verhalenavond werd voor het eerst gehouden in 2018, voorafgaand aan de opening van het Culturele Hoofdstadjaar. Dit jaar zou de derde editie plaatsvinden, met als thema 'het virus'. Vanwege de coronacrisis gaat het niet door.
De essentie van de avond was elkaar ontmoeten en live verhalen vertellen. Daarom brengt Omrop Fryslân deze podcastserie 'It firus en ik'. Vijf dagen lang is er elke dag een persoonlijk verhaal te horen over de impact van corona op zorgmedewerkers of mensen die zorg krijgen.
Dit was het laatste verhaal in de serie van vijf. Alle vijf verhalen kunnen worden beluisterd op omropfryslan.nl/podcast en via de bekende podcastkanalen.