Renovatie Afsluitdijk duurt drie jaar langer: klaar in 2025

De renovatie van de Afsluitdijk duur minstens drie jaar langer dan gepland. Het valt daardoor ook duurder uit. Dat staat in ene Kamerbrief van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Reden voor de vertraging is een fout in het ontwerp bij de spuisluizen, die nodig zijn voor de waterafvoer.
Renovaasje Ofslutdyk
Het probleem kwam afgelopen zomer aan het licht. De minister zegt niet hoeveel de vertraging precies kost. Daar hoopt zij in het voorjaar meer duidelijkheid over te hebben. Wel schrijft Van Nieuwenhuizen dat het budget voor het project wordt aangevuld uit het Deltafonds.

'Honderden miljoenen duurder'

Diverse bronnen zeggen tegen vakblad Cobouw dat het project honderden miljoenen duurder uitvalt. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat zich ook niet uit over de extra kosten van de renovatie.
Voor de renovatie van de weg was in eerste instantie een bedrag van 550 miljoen euro beschikbaar. Het werk wordt gedaan door een consortium met daarin onder andere bouwer BAM en baggeraar Van Oord.
Verslaggever Hayo Bootsma over de Afsluitdijk
Ofslutdyk FH item
Volgens de minister zijn er een paar werkzaamheden die wel volgens planning klaar zijn. Het gaat dan onder meer om de versterking van het dijklichaam, de bouw van twee gemalen en twee keersluizen. Die zouden dus wel in 2022-2023 klaar zijn.
De minister schrijft dat veel werkzaamheden van elkaar en van andere factoren afhangen. Zo moet er rekening worden gehouden met het verkeer, het stormseizoen en de natuur. Daardoor kan de bouw niet zomaar op ieder willekeurig moment beginnen.
VVD-kamerlid Aukje de Vries en haar collega Remco Dijkstra hebben inmiddels vragen gesteld. Ze willen opheldering over wat precies de oorzaak is van de fout. Ook willen ze dat de minister haar best doet om verkeersoverlast te beperken.
Werkzaamheden aan de Afsluitdijk © CAMJO media
Gedeputeerde Avine Fokkens heeft contact gehad met Rijkswaterstaat over de kwestie. "We praten ook over wat de impact is voor de bereikbaarheid van Fryslân en of het intensievere overlast gaat opleveren", zegt Fokkens. Daar gaat Rijkswaterstaat volgens haar niet van uit. "Maar dat die overlast langer gaat duren, is inherent aan dat er vertraging is."
Zoals het nu lijkt, kunnen de bouw van de vismigratierivier in de Afsluitdijk en de plannen voor de verbreding van de sluis bij Kornwerderzand gewoon doorgaan. Fokkens: "De vertraging zich hem voornamelijk in de spuisluizen. In die zin staat dat er los van."
Gedeputeerde Avine Fokkens