liveblog | 5 november 2020

Coronanieuws donderdag 5 november: Zwembaden houden handtekeningenactie; Elfstedenhal blijft open

In dit liveblog is het laatste nieuws over het coronavirus in Fryslân te volgen.
Laatst bijgewerkt: 5 november 2020, 23:00 uur
23:00

Eind van dit liveblog

Tot zover dit liveblog over het coronanieuws in Fryslân en daarbuiten van donderdag 5 november. Hieronder het belangrijkste coronanieuws nogmaals op een rijtje:
Vrijdag zijn we er weer met een nieuw liveblog.
21:31

Coronasneltests op het werk voor zorg, onderwijs en politie

Zorgpersoneel met coronaklachten kan eind deze maand op het werk een sneltest krijgen en hoeft niet meer naar een teststraat van de GGD. Dat geldt ook voor personeel van scholen, de kinderopvang en de politie.
Minister De Jonge maakt binnenkort meer details bekend over de regeling. Eerder werd al duidelijk dat hij werkt aan een bestelmogelijkheid van sneltests voor zorginstellingen, maar dat wordt nu dus uitgebreid naar andere sectoren.

Binnen 30 minuten uitslag

Zorginstellingen moeten de tests zelf bestellen bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen. Dat verdeelt nu ook al de medische mondkapjes, schorten, handschoentjes en andere beschermingsmiddelen.
Er kunnen in ieder geval alleen sneltests besteld worden die gevalideerd zijn door het RIVM. De tests geven binnen 30 minuten uitslag over een besmetting met het coronavirus.
20:30

Handtekeningenactie voor zwemles

Nederlandse zwembaden, waaronder die in Fryslân, hebben een online petitie opgezet om ervoor te zorgen dat hun zwemlessen toch door kunnen gaan. Door de verzwarende coronamaatregelen die afgelopen dinsdag aangekondigd werden, zijn alle zwembaden gesloten, ook voor lessen. De petitie is inmiddels al meer dan 26.000 keer ondertekend.
19:55

Skiën kan ook in coronatijd

Waar de komende weken verschillende sporten niet door kunnen gaan, kan bij het Snowcentrum in Leeuwarden nog gewoon geskied worden.
"We kunnen gewoon volgens de regels openzijn, met maximaal twee mensen op de baan. En anderhalve meter is met de ski's onder makkelijk te doen", vertelt Wigle Westerlaan van het centrum. "We hebben in het centrum een route. Mensen moeten binnen een mondkapje op, bij het sporten hoeft dat niet. De baan is zo opgezet dat er twee mensen op kunnen."
© Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
Verslaggever Arjen Bosselaar in het skicentrum
19:41

Elfstedenhal blijft open

Vanwege de coronamaatregelen zou je verwachten dat je op moment ook niet kan schaatsen. De Elfstedenhal in Leeuwarden kan echter ook na de nieuwe maatregelen nog altijd openblijven.
De nieuwe coronamaatregelen die dinsdag aangekondigd zijn, hebben geen grote consequenties voor de Elfstedenhal, zegt directeur Klaas Siderius. "Het is elke keer lastig, we wachten altijd op de nieuwe noodverordening, zodat we die kunnen bestuderen. Daar staan in dit geval geen grote wijzigingen in."
19:33

Garantiefonds moet cultuursector overeind houden

Coalitiepartijen PvdA, CDA, FNP en VVD in Provinciale Staten komen met een motie voor een garantiefonds voor de cultuursector. Dat fonds moet ervoor zorgen dat culturele instellingen in Fryslân in deze onzekere coronatijden toch door kunnen gaan met het creëren van nieuwe projecten.
19:18

Snoepfabrikanten verwachten lagere verkoop

Fabrikanten van snoepgoed verwachten dit jaar minder te verkopen rond Sint-Maarten. Vanwege de coronaciris denken ze dat minder mensen de deuren langs zullen gaan, en om te voorkomen dat mensen dat wel doen hebben sommige bedrijven besloten dit jaar niet te adverteren.
Pepernotenmaker Van Delft verwacht vooral in het noorden minder taaitaai te verkopen. "Vooral in het noorden van het land is het een traditioneel artikel met Sint Maarten", zegt directeur Oscar de Lange. Het bedrijf denkt dit jaar zo'n twintig procent minder te verkopen.

Maatregelen voor Sint-Maarten

Hoewel optochten dit jaar niet toegestaan zijn bij Sint-Maarten, is het volgens de Veiligheidsregio Fryslân wel mogelijk om met de kinderen langs de deuren te gaan. De Veiligheidsregio heeft hierover een aantal maatregels opgesteld. Bijvoorbeeld: houdt genoeg afstand van mensen in de deuropening en heb begrip voor mensen die liever niet de deur open willen doen."