liveblog | 5 november 2020

Coronanieuws donderdag 5 november: Zwembaden houden handtekeningenactie; Elfstedenhal blijft open

In dit liveblog is het laatste nieuws over het coronavirus in Fryslân te volgen.
Bijgewerkt: 5 november 2020, 23:00
donderdag 5 november 2020
23:00

Eind van dit liveblog

Tot zover dit liveblog over het coronanieuws in Fryslân en daarbuiten van donderdag 5 november. Hieronder het belangrijkste coronanieuws nogmaals op een rijtje:
Vrijdag zijn we er weer met een nieuw liveblog.
21:31

Coronasneltests op het werk voor zorg, onderwijs en politie

Zorgpersoneel met coronaklachten kan eind deze maand op het werk een sneltest krijgen en hoeft niet meer naar een teststraat van de GGD. Dat geldt ook voor personeel van scholen, de kinderopvang en de politie.
Minister De Jonge maakt binnenkort meer details bekend over de regeling. Eerder werd al duidelijk dat hij werkt aan een bestelmogelijkheid van sneltests voor zorginstellingen, maar dat wordt nu dus uitgebreid naar andere sectoren.

Binnen 30 minuten uitslag

Zorginstellingen moeten de tests zelf bestellen bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen. Dat verdeelt nu ook al de medische mondkapjes, schorten, handschoentjes en andere beschermingsmiddelen.
Er kunnen in ieder geval alleen sneltests besteld worden die gevalideerd zijn door het RIVM. De tests geven binnen 30 minuten uitslag over een besmetting met het coronavirus.
20:30

Handtekeningenactie voor zwemles

Nederlandse zwembaden, waaronder die in Fryslân, hebben een online petitie opgezet om ervoor te zorgen dat hun zwemlessen toch door kunnen gaan. Door de verzwarende coronamaatregelen die afgelopen dinsdag aangekondigd werden, zijn alle zwembaden gesloten, ook voor lessen. De petitie is inmiddels al meer dan 26.000 keer ondertekend.
19:55

Skiën kan ook in coronatijd

Waar de komende weken verschillende sporten niet door kunnen gaan, kan bij het Snowcentrum in Leeuwarden nog gewoon geskied worden.
"We kunnen gewoon volgens de regels openzijn, met maximaal twee mensen op de baan. En anderhalve meter is met de ski's onder makkelijk te doen", vertelt Wigle Westerlaan van het centrum. "We hebben in het centrum een route. Mensen moeten binnen een mondkapje op, bij het sporten hoeft dat niet. De baan is zo opgezet dat er twee mensen op kunnen."
© Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
Verslaggever Arjen Bosselaar in het skicentrum
19:41

Elfstedenhal blijft open

Vanwege de coronamaatregelen zou je verwachten dat je op moment ook niet kan schaatsen. De Elfstedenhal in Leeuwarden kan echter ook na de nieuwe maatregelen nog altijd openblijven.
De nieuwe coronamaatregelen die dinsdag aangekondigd zijn, hebben geen grote consequenties voor de Elfstedenhal, zegt directeur Klaas Siderius. "Het is elke keer lastig, we wachten altijd op de nieuwe noodverordening, zodat we die kunnen bestuderen. Daar staan in dit geval geen grote wijzigingen in."
19:33

Garantiefonds moet cultuursector overeind houden

Coalitiepartijen PvdA, CDA, FNP en VVD in Provinciale Staten komen met een motie voor een garantiefonds voor de cultuursector. Dat fonds moet ervoor zorgen dat culturele instellingen in Fryslân in deze onzekere coronatijden toch door kunnen gaan met het creëren van nieuwe projecten.
19:18

Snoepfabrikanten verwachten lagere verkoop

Fabrikanten van snoepgoed verwachten dit jaar minder te verkopen rond Sint-Maarten. Vanwege de coronaciris denken ze dat minder mensen de deuren langs zullen gaan, en om te voorkomen dat mensen dat wel doen hebben sommige bedrijven besloten dit jaar niet te adverteren.
Pepernotenmaker Van Delft verwacht vooral in het noorden minder taaitaai te verkopen. "Vooral in het noorden van het land is het een traditioneel artikel met Sint Maarten", zegt directeur Oscar de Lange. Het bedrijf denkt dit jaar zo'n twintig procent minder te verkopen.

Maatregelen voor Sint-Maarten

Hoewel optochten dit jaar niet toegestaan zijn bij Sint-Maarten, is het volgens de Veiligheidsregio Fryslân wel mogelijk om met de kinderen langs de deuren te gaan. De Veiligheidsregio heeft hierover een aantal maatregels opgesteld. Bijvoorbeeld: houdt genoeg afstand van mensen in de deuropening en heb begrip voor mensen die liever niet de deur open willen doen."
18:00

Premier Rutte en Duitse minister-president: ga niet de grens over

Premier Mark Rutte en de minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, hebben in een verklaring opgeroepen om niet de Nederlandse grens over te gaan. "Nu het virus opnieuw hard toeslaat, roepen wij iedereen op om dicht bij huis te blijven. Reis dus niet de grens over als het niet strikt noodzakelijk is", zo zeggen ze.
Het Nederlandse kabinet had eerder al een negatief reisadvies afgegeven voor Duitsland. Dat is nog tot januari van kracht.
16:30

Friese Boys schrapt tijdelijk activiteiten vanwege corona

Voetbalvereniging Friese Boys heeft besloten alle activiteiten voor de jeugd een week stil te leggen. Dit naar aanleiding van de corona-uitbraak bij basisschool de Stapstien in Kollumerzwaag. Afgelopen weekend werd bekend dat er in de bovenbouw van de school corona is aangetroffen. Inmiddels zijn er meerdere leerlingen positief getest op het virus.
De school heeft contact met de GGD over de situatie, er hoeven geen extra maatregelen getroffen te worden. Mede omdat de bron van de besmettingen niet op school is, maar waarschijnlijk bij een club-avond van de kerk. Klassen naar huis sturen of de school sluiten is dan ook niet aan de orde. Iedereen wordt opgeroepen extra voorzichtig en alert te zijn, ook bij het halen en brengen van kinderen bij de school.
Bron: RTV NOF
15:41

Daling ziekenhuisbezetting is 'uitstekend nieuws'

De ziekenhuisbezetting daalt al twee dagen op rij. Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) is dat "uitstekend nieuws", maar geen reden om de vlag uit te hangen. Er liggen op dit moment 2512 coronapatiënten in het ziekenhuis, 60 minder dan gisteren. Van hen liggen er 1905 in de klinieken en 607 op de intensive care. Gisteren waren er nog 612 IC-patiënten.
Kuipers is tevreden_ "We keken uit naar het bereiken van een plateau, maar er komen nog steeds veel patiënten per dag bij in de ziekenhuizen, ongeveer 280." Dat wil niet zeggen dat het de komende dagen nog verder zal dalen, maar het ligt wel in de lijn der verwachting.
15:31

Opnieuw docent Linde College besmet

Er is opnieuw een docent van het Linde College in Wolvega besmet geraakt met het coronavirus. De leerkracht zou afgelopen maandag nog hebben lesgegeven. De teller op de school staat daarmee nu op drie docenten en vier leerlingen.
15:05

Dbieb bezorgt weer boeken aan huis

Alle vestigingen van dbieb zijn naar aanleiding van de nieuwe coronamaatregelen tot 18 november gesloten. Om haar leden tegemoet te komen, breidt dbieb zijn bestaande bezorgservice uit voor al zijn leden. Die kunnen op de website van dbieb een bestelformulier vinden en daarin aangeven welke boeken ze thuis willen ontvangen.
De uitleentermijn is met vier weken verlengd. Daarnaast kunnen leden ook e-book lezen via de Online Bibliotheekapp.
15:00

Alle prostitutieramen moeten twee weken dicht

Alle prostitutieramen in Nederland moeten vanwege de nieuwste coronamaatregelen in elk geval de komende twee weken gesloten blijven. De ramen met de rode lampen vallen onder het begrip seksinrichting, net als seksclubs, privéhuizen en erotische massagesalons. Dat staat in een toelichting van de rijksoverheid op de nieuwe noodverordening die sinds woensdagavond in alle veiligheidsregio's geldt.
14:44

Nieuwe snelteststraat in Leeuwarden

Op woensdag 11 november wordt er een nieuwe snelteststraat geopend in Leeuwarden. De testlocatie, onder de noemer coronasneltest123, is zeven dagen per week geopend van 7.00 tot 22.00 uur. Mensen die zich willen laten testen, kunnen online een dag en tijdslot inplannen. Na het afnemen van de test krijgen ze binnen 15 minuten de uitslag per sms. Er kan ook meteen een e-mail met een certificaat van een medisch specialist worden meegestuurd.
De sneltests worden uitgevoerd door Idfid International B.V, in samenwerking met de GGD. "We maken gebruik van de Roche SARS-CoV-2 Ag test, die is goedgekeurd door de overheid en het RIVM", zegt Araun Pieneman van Idfid International. Waar de teststraat precies komt, is nog niet bekend.
14:33

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis neemt af

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuis is voor de tweede dag op rij gedaald. Dat meldt het Landelijk Cetrum voor Patiëntenspreiding. Het zijn er nu 2.512, 60 minder dan op gisteren.
Daarvan liggen er 607 op de intensive care, dat zijn 5 minder dan gisteren. Op de andere afdelingen liggen er 1.905, dat zijn er 55 minder dan gisteren.
Nieuwe Friese ziekenhuiscijfers verschijnen vrijdagochtend.
14:23

Landelijk onder de 7.000

Landelijk meldt het RIVM 6.996 nieuwe besmettingen. Dat zijn er 650 minder dan gisteren. Het is landelijk de zesde dag op rij dat het aantal besmettingen terugloopt.
14:15

90 nieuwe besmettingen

Het RIVM meldt vandaag 90 nieuwe coronabesmettingen. Gisteren waren dat er 75.
De meeste nieuwe besmettingen zijn gemeld in de gemeente Leeuwarden: 18. Daarna komen Súdwest-Fryslân (12), Noardeast-Fryslân (11) en Heerenveen (10).
Er zijn twee nieuwe sterfgevallen gemeld, het gaat om twee inwoners van Súdwest-Fryslân. Ook één inwoner van die gemeente is in het ziekenhuis opgenomen.
13:42

Anna Schotanus noodlocatie voor De Stelp

Mocht het coronavirus toeslaan in zorgcentrum De Stelp op Ameland, dan kan verpleeghuis Anna Schotanus in Heerenveen als noodlocatie dienen. Dat scenario heeft zorggroep Kwadrant opgezet. Er wordt geprobeerd bewoners zoveel mogelijk op het eiland te houden. Alleen als het echt niet mogelijk is, komt een verplaatsing naar Heerenveen in beeld.
De Stelp in Hollum © Omrop Fryslân, Mats Gies
11:15

Café-eigenaren het meest geraakt binnen de horeca

Volgens een onderzoek van de bank Knab worden onder alle horeca-ondernemers de eigenaren van cafés het meest geraakt door de coronamaatregelen. Voor het onderzoek zijn de transacties van 1.300 ondernemers onderzocht. Gemiddeld gezien gingen de inkomsten met 18 procent omlaag.
10:51

ROAZ: aantal coronapatiënten neemt af

Het aantal coronapatiënten in het Noorden is echt aan het afnamen, dat zegt het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). De situatie zou anders zijn dan elders in het land. De ziekenhuiscapaciteit is nog voldoende, al is er ook in het Noorden druk op de intensive care-capaciteit.
Tot nu toe zijn er 247 patiënten uit andere regio's overgenomen op verpleegafdelingen en 45 op intensive cares in het Noorden.
Verder geeft het ROAZ aan dat er nu voor ieder ziekenhuis apart de minimaal benodigde capaciteit bepaald is. Dat is in overleg bepaald met medisch regio-coördinatoren en de Federatie Medisch Specialisten.
10:05

Farmaceut: binnen twee maanden meer duidelijkheid over vaccin

Farmaceut AstraZeneca verwacht nog altijd aan het einde van dit jaar de testresultaten van zijn coronavaccin te kunnen presenteren, zo werd in een handelsupdate gemeld. De Brits-Zweedse onderneming is één van de farmaceuten die in een vergevorderd stadium is met zijn middel om het coronavirus eronder te krijgen.
Nederland en andere Europese landen hebben alvast miljoenen doses gereserveerd bij AstraZeneca.
09:03

11 november-advies:

07:36

35ste 'Nijjiersrevu' van Joure geschrapt

De 35ste 'Nijjiersrevu' van Joure is vanwege het coronavirus een jaar uitgesteld. "We hebben er "in min sin" van," zo laten de spelers van de Nijjiersrevu weten. "Toch zijn we blij dat we een flink aantal mooie repetitie-avonden met elkaar mochten beleven." Het besluit is genomen nadat de strengere coronamaatregelen bekend werden.
© Revu De Jouwer
06:28

PODCAST: 'It firus en ik' met het verhaal van Jelle Terwal

De derde editie van de Verhalenavond die opgestart is in het Culturele Hoofdstadjaar, kan dit jaar vanwege het coronavirus niet doorgaan. Het thema van de verhalenavond dit jaar zou 'het virus' zijn, maar in plaats daarvan brengt Omrop Fryslân deze week de podcastserie 'It firus en ik'. Vijf dagen lang zijn er persoonlijke verhalen te lezen over de gevolgen van het coronavirus op zorgmedewerkers of mensen die zorg krijgen. Dit is het vierde deel: Jelle Terwal die prostaatkanker heeft, vertelt over de risico-analyses die hij maakt.
06:24

Korfbal League uitgesteld: wat zijn de opties voor LDODK?

De zaalkorfbalcompetitie ligt in ieder geval tot halverwege december stil. Het KNKV (Koninklijk Nederlands Korfbalverbond) heeft intussen een routekaart gemaakt met mogelijke competities op verschillende beginpunten. Bij LDODK in Gorredijk wordt op dit moment aangepast getraind en wacht de selectie in spanning op het teken van de regering dat de amateursport weer los mag en de Korfbal League weer kan beginnen.
Lees hier wat de opties zijn:
© Orange Pictures
06:23

Woudagemaal dicht de komende weken

Ook het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is de komende weken dicht. Voor het Woudagemaal is dat extra jammer, omdat 2020 een jubileumjaar is. Op 7 oktober 1920 werd het gemaal geopend, daar zou dit jaar uitgebreid bij worden stilgestaan.
06:22

Burgemeester Dantumadiel: "Volg de richtlijnen"

Burgemeester Klaas Agricola van Dantumadiel roept inwoners van zijn gemeente op om zich toch goed aan de richtlijnen te houden. Een groot deel van de inwoners bij wie het coronavirus is vastgesteld, is ouder dan 60 jaar. "We kunnen niemand missen. Pas goed op u zelf," zo schrijft hij.
06:21

Goedemorgen!

Dit is het liveblog van donderdag 5 november met het laatste nieuws over het coronavirus in Fryslân. Het nieuws van woensdag kun je hier nalezen.