Museum Drachten kan nieuwe tentoonstelling over Klaas Koopmans niet openen

Voor Museum Drachten zijn de strengere coronamaatregelen zuur. Zaterdag 7 november zou daar de nieuwe tentoonstelling Waanzinnig over Klaas Koopmans openen. Het plan hiervoor was de afgelopen maanden al afgeschaald, maar nu houdt in Drachten dus alles op. Conservator Annemieke Keizer vindt het een drama, maar houdt de moed erin. Het museum zal proberen op de website met filmpjes en ander materiaal het publiek op de hoogte te houden.
Klaas Koopmans tentoanstelling
De titel van de tentoonstelling (Waanzinnig) verwijst naar het leven en het werk van de kunstenaar. Bijzonder werk en een bijzondere man. De tentoonstelling is naar aanleiding van het 100e geboortejaar van de schilder. Er zouden schilderijen en tekeningen van hem te zien zijn.
© Museum Dr8888

De tentoonstelling

Het museum werkte voor de tentoonstelling samen met Stichting Klaas Koopmans. Deze deed anderhalf jaar geleden een oproep aan particulieren die werk van de kunstenaar in huis hebben. Zo kwam er veel vergeten werk aan het licht dat ook in de tentoonstelling te zien is. En ook is er een nieuw boek over Klaas Koopmans uitgebracht, dat zaterdag zou worden aangeboden, maar vanaf woensdag in de boekwinkel ligt.
Klaas Koopmans © Museum Dr8888

Klaas Koopmans (1920-2006)

Klaas Koopmans was van beroep huisschilder in Garyp. Maar al vroeg reikten zijn ambities verder dan het schilderen van deuren en kozijnen. In de jaren 50 vormde hij met vier andere schilders de groep 'Yn 'e line.' Koopmans' werk waarin de verf zeer aanwezig is, wordt ook wel onder het expressionisme gerekend. Maar Koopmans deed met name wat hij zelf wilde.
Het schilderen gaf hem voldoening, maar het leven was soms lastig. Koopmans worstelde met zijn pychische gezondheid. Viermaal in zijn leven moest hij opgenomen worden in een instelling. Als het kon, ging ook daar het werk door. Schilderen kon niet, maar hij tekende op al het materiaal dat hij kon krijgen. Onderwerp: zijn medepatiënten, het personeel. Het leven in bijvoorbeeld Grut Lankum in Franeker.
Dit werk is vrij uniek, zeker in de tijd waarin het gemaakt is, de jaren 50. Ze werden nationaal en internationaal bekend onder de naam 'gestichtstekeningen.' Ze zijn opgenomen in de collectie van Museum Drachten.
© Museum Dr8888

Maatschappelijke verbinding

Museum Drachten ziet in de 'gestichtstekeningen' een kans tot maatschappelijke verbinding. In het museum is ook zogenoemde outsider art te zien. Werk van cliënten uit de psychiatrie. De vraag die daarmee naar boven komt is: hoe zien we vandaag de dag naar mensen die een psychiatrisch profiel hebben of worstelen met hun mentale gezondheid?
Conservator Annemieke Keizer