Ook Friezen volgen de Amerikaanse verkiezingen: "Het kan nog alle kanten op"

Voor een aantal leerlingen en docenten van het Linde College in Wolvega was het dinsdagnacht een lange zit, want in de kantine van de school was een speciale verkiezingsavond- en nacht. Zo'n 40 leerlingen van het vwo hadden zich opgegeven voor deze speciale avond met korte documentaires, spelletjes, discussies en chips en cola. aan de andere kant van de Atlantische Oceaan volgde ook Lizabeth Dijkstra uit Hitzum de verkiezingen. Zij woont in New York en zit de hele avond bij vrienden op de bank.
Ek Friezen folgje Amerikaanske ferkiezingen
Biden en Trump stonden beiden op het podium van het Linde College in Wolvega. Althans, kartonnen beeltenissen van hen. Veel leerlingen zouden voor Joe Biden kiezen. Maar niet allemaal. Zo zegt een leerling: "Trump. Omdat ik rechts ben. Hij is de enige optie." En een ander: "Ik vind het lastig, ik vind ze beiden ongeschikt eigenlijk." Weer een andere jongen houdt alle opties nog open: "Het kan ook Kanye West zijn hè, hij kan ook nog winnen."

Van debat tot pubquiz

Docente Wendy Landman is een van de begeleiders. Zij zei dinsdagavond: "We gaan de hele nacht door, dus het wordt nog zwaar voor ons denkt ik. We beginnen met de burgemeester, hij opent de boel en dan gaan we met hem in discussie. Daarna doen we een pubquiz en we gaan debatteren. Over de verkiezingen, wie de nieuwe president moet worden." De leerlingen vinden het leuk. "Het is interessant. En we zijn mogen vrij als we hier zijn, dat is ook belangrijk," lacht een jongen. "Ik ben benieuwd of we het volhouden," zegt een leerlinge.

Niet op de polls vertrouwen

Jennifer Penn woont sinds 2006 in Fryslân, maar is geboren en getogen in de staat Arizona. Dat is een zogenaamde 'Swing State', in staat waarvan de inwoners niet altijd op dezelfde partij stemmen. Iedere verkiezing kan anders zijn en dus is het belangrijk wie de Swing States wint.
"Ik hoop echt dat Biden wint en heb de hele nacht voor de televisie gezeten", zegt Penn. Ze is druk bezig om alle polls bij te houden. "Maar die zeggen niet zoveel, want vier jaar geleden leek Hillary Clinton te winnen. Dat werd ook Trump."
De betrokkenheid met haar geboorteland is nog groot. In 2016 was Penn zelfs naar Amerika gevolgen om daar de overwinning van Clinton te vieren. "Toen we zagen dat Trump won, vonden we dat verschrikkelijk. Ik hoop dat het dit jaar dus Biden wordt."
Verslaggever Willem de Vries op het Linde College in Wolvega

Lizabeth Dijkstra in New York

Lizabeth Dijkstra komt uit Hitzum, maar woont nu al bijna vier jaar in New York. Zij is met een studentenvisum in Amerika en mag daarom niet zelf stemmen, maar ze volgt wel de verkiezingen. "Iedereen heeft het erover, het is het gesprek van de dag. Maar ik heb er wel voor gekozen om het nieuws niet altijd maar te volgen. Soms even op een lager pitje, dan moet je even afstand nemen. Want er is zoveel nieuws, zoveel meningen, terwijl er nog niet eens veel duidelijk is. Maar op dit moment zitten we er natuurlijk wel volop in," zegt ze.
Dijkstra kijkt de verkiezingen 's avonds bij vrienden thuis. "Het is echt nog heel spannend, het kan op dit moment nog beide kanten op. Het hangt op enkele staten. Het enige wat we nu hebben gezien is dat er nog geen grote veranderingen zijn geweest. Het komt waarschijnlijk neer op kleine aantallen en stemmen die op een andere manier zijn uitgebracht. Dus via de post en eerder."
De verkiezingen maken veel los, zegt Dijkstra. Al valt dat voor haar persoonlijk ook wel weer mee. "Er zijn maar twee partijen die elkaar ook flink tegenwerken. Daar komen veel emoties bij kijken. Hier in New York merk ik daar niet veel van, omdat dit een hele blauwe, democratische staat is. De meeste mensen zijn dus Biden-aanhangers."
Lizabeth Dijkstra uit Hitzum in New York over de verkiezingen

"Uitslag zal nog wel even duren"

Verslaggever Hayo Bootsma heeft in de nacht van dinsdag op woensdag de verkiezingen gevolgd voor de televisie. "Ik heb tussendoor wel even geslapen. Maar één ding is zeker na zo'n nacht: je kunt er niets over zeggen. Toen ik even ging slapen dacht ik: de verkiezingen zijn voor Trump. En toen ik mijn ogen weer opende dacht ik: nou, het kan nog alle kanten op. Het is wel echt ontzettend spannend. Maar ik geloof niet dat we woensdag de definitieve uitslag al hebben."
Dat heeft ook met de opzet van de verkiezingen te maken, zegt Bootsma. "Je hebt 270 kiesmannen nodig om de verkiezingen te winnen. Als de uitslag maar nipt voor een partij is, dan gaat het nog lang duren voor de definitieve uitslag er is. Dan stapt men naar de rechter en moet er opnieuw geteld worden."
Verslaggever Hayo Bootsma woensdagochtend over de verkiezingen in Amerika