liveblog | 4 november 2020

Coronanieuws woensdag 4 november

In dit liveblog is het laatste nieuws over het coronavirus in Fryslân te volgen.
Bijgewerkt: 4 november 2020, 23:11
woensdag 4 november 2020
23:00

Einde van dit liveblog

Tot zover dit liveblog van woensdag 4 november. Donderdag is er weer een liveblog over het coronavirus.
Het belangrijkste coronanieuws van woensdag op een rij:
22:41

Geen inloop bij bieb en buurthuis, activiteiten mogen wel

Buurthuizen en bibliotheken mogen wel openblijven voor georganiseerde activiteiten, zoals huiswerkbegeleiding en "georganiseerd en besloten" dagbesteding voor kwetsbare personen. Mensen met problemen kunnen op afspraak ook nog terecht bij buurthuizen. Dat gaf premier Mark Rutte aan op aandringen van GroenLinks-leider Jesse Klaver.
Vanaf woensdagavond moeten bibliotheken en buurthuizen, net als theaters, musea en bioscopen, hun deuren twee weken lang sluiten. Dat is belangrijk om het aantal reisbewegingen en vooral contactmomenten in te perken.

Maatschappelijke functie

Maar omdat de bieb en het buurthuis een belangrijke maatschappelijke functie hebben, bijvoorbeeld voor mensen die eenzaam zijn, komt er toch een kleine uitzondering. Zolang de "inloopfunctie" maar dichtgaat, mogen er wel activiteiten worden georganiseerd, aldus Rutte.
Rutte gaf eerder in het debat over de coronabestrijding al aan dat bibliotheken wel boeken kunnen laten afhalen. Tijdens de sluiting in het voorjaar was dat ook het geval.
20:59

Rutte houdt avondklok achter de hand

Premier Rutte is zelf ook niet blij met het vooruitzicht dat in sommige regio's misschien een avondklok zal gelden. Maar het is mogelijk wel "noodzakelijk" om in bepaalde gebieden mensen te verbieden om 's avonds over straat te gaan. Ondanks verzet uit de Tweede Kamer, wil Rutte de maatregel achter de hand houden, omdat die kan helpen het aantal besmettingen omlaag te brengen.
20:47

Straks ook tests voor mensen na melding, zonder klachten

Mensen die in de buurt zijn geweest van een besmet persoon, maar zelf geen klachten hebben, mogen zich binnenkort ook laten testen op het coronavirus. Nu is het zo dat degenen die een melding krijgen van de app CoronaMelder of een bron- en contactonderzoek, tien dagen in thuisisolatie moeten blijven. Zorgminister De Jonge wil het met ingang van 1 december mogelijk maken dat deze mensen zonder klachten zich laten testen, zei hij in het coronadebat. Nu mogen alleen mensen met klachten dat.
Volgens De Jonge moet er eerst een overcapaciteit zijn in de tests. Als deze groep mensen zonder klachten erbij komt, gaat het om 24.000 tot 64.000 mensen per dag. "Dat is een forse groep extra. Daarom kan het nu nog niet en moeten we eerst de overcapaciteit opbouwen." Hij verwacht dat dat gebeurt in de loop van november, dan wel in december. Hoe sneller, hoe beter, wat hem betreft.
De volgende groep mensen zonder klachten die hiervoor in aanmerking zou komen, zijn de reizigers.
20:26

Toch geen zwemlessen

Zwembaden moeten toch twee weken lang volledig de deuren sluiten. De Rijksoverheid maakte eerder nog bekend dat de verzwaarde coronamaatregelen niet voor kinderen tot en met 12 jaar zouden gelden en dat zwemlessen door konden gaan, maar de overheid komt hier nu op terug. Er mag de komende twee weken geen zwemles worden gegeven.
18:33

Kabinet: aantal thuiswerkers moet 'zichtbaar' toenemen

Het kabinet eist 'zichtbare verbeteringen' op het gebied van thuiswerken, zegt premier Rutte. Minister Wiebes van Economische Zaken en Koolmees van Sociale Zaken zullen er vrijdag over in gesprek gaan met werkgevers en vakbonden.
Er werken nu te veel mensen nog niet thuis. Uit onderzoek van het kabinet naar het effect van een publiekscampagne blijkt dat net wat meer dan de helft van de mensen volledig thuis werkt als ze daar de mogelijkheid toe hebben. Dat moet beter, vindt het kabinet. In de tweede golf lijken toch meer mensen naar kantoor te gaan.
Het gesprek met de bonden en werkgeversorganisaties zou eigenlijk pas maandag plaatsvinden, maar is naar voren gehaald. Het is volgens Rutte belangrijk dat minder mensen naar hun werk reizen, omdat het anders ook te druk is in het openbaar vervoer.
18:15

Reisadvies Rutte zorgt voor run op vakantie naar Curaçao

Reisorganisaties Corendon en TUI krijgen sinds dinsdagavond duidelijk meer boekingen binnen voor reizen naar Curaçao. Afgelopen dinsdag gaf premier Rutte op de persconferentie aan dat er een dringend negatief reisadvies geldt voor reizen naar het buitenland, tot half januari. Hij zei echter dat het Caribisch deel van het Koninkrijk buiten dit advies valt.
Curaçao en Bonaire zijn momenteel de enige bestemmingen waar Nederlanders naartoe kunnen op vakantie. Voor deze eilanden geldt code geel. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Bonaire woensdag ook op geel gezet. Tot dan toe was code oranje van kracht.
17:45

Partijen eisen perspectief op 'testsamenleving'

Het kabinet moet meer duidelijkheid geven over hoe de komende periode eruit zal zien, zolang er nog geen coronavaccin of -medicijn is, vinden verschillende partijen in de Tweede Kamer. De Kamer vindt dat er veel meer getest moet worden: dat zou ervoor zorgen dat mensen weer wat meer vrijheid krijgen. Dat perspectief moet worden gegeven, zegt de Kamer.
17:23

'Schaatsbubbel' in Thialf

De internationale schaatsunie ISU heeft het plan om een schaatsbubbel te creëren in Thialf toch nog goedgekeurd. Om die reden zijn de EK allround en de EK sprint met een week verschoven, naar 16 en 17 januari. In de weekenden erna zullen er twee wereldbekerwedstrijden worden gehouden in het ijsstadion van Heerenveen.
Eerder wilde de ISU nog niet aan het plan van de schaatsbond KNSB en House of Sports om dit najaar in Thialf een aantal weekeinden achter elkaar wereldbekerwedstrijden te houden in een bubbelconcept, waarin schaatsers, begeleiders en officials uit de internationale schaatswereld in een veilige en beschermde omgeving hun sport kunnen beoefenen. De bond vond toen de situatie rond het coronavirus nog te onvoorspelbaar.
17:15

KNVB presenteert plan

De KNVB heeft een plan gepresenteerd waarmee het weer mogelijk moet worden om amateurvoetbalwedstrijden te organiseren. De bond hoopt in het weekend van 16 en 17 januari de competities weer op te starten.
16:44

Theatermakers gefrustreerd

Theatermakers en artiesten zijn gefrustreerd door de sluiting van de theaters. Voorstellingen gaan niet door, ook al is het in theaters veiliger dan in winkels. De theatermakers begrijpen wel dat er iets moet gebeuren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Toch is het een teleurstelling, aangezien ze in de afgelopen maanden van alles bedachten om de voorstellingen coronaproof te maken, terwijl er nu plotseling niets meer doorgaat in de theaters.
15:59

Boa-bonden: boa's hebben ook recht op bonus

Boa's hebben, net als politieagenten, ook recht op een bonus vanwege de werkdruk, die onder meer is ontstaan door de maatregelen rondom het coronavirus. Dat vinden de Nederlandse BOA-bond en BOA ACP. Zij hebben woensdag bij minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aangegeven dat er sprake moet zijn van gelijke behandeling.
"Boa's gaan, net als politieagenten, voorop bij het handhaven van de maatregelen tegen het coronavirus. Het is logisch dat dan ook de boa's een extra beloning krijgen voor het harde werk", zegt Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse BOA-bond.
Ook bij BOA ACP vinden ze dat boa's recht hebben op een extraatje in deze tijden.
15:51

Cateraars willen extra coronasteun van overheid

De cateringsector in Nederland heeft 100 miljoen euro extra nodig om mensen naar ander werk te begeleiden of vervroegd af te kunnen laten vloeien. Dat heeft voorzitter Kees van der Waaij van branchevereniging Veneca gezegd tegen radiozender BNR.
Door de coronacrisis is er nauwelijks meer omzet meer voor de cateringbranche. Thuiswerken zorgt ervoor dat bedrijfsrestaurants dicht zijn, maar ook bij onderwijsinstellingen als universiteiten is de catering bijvoorbeeld gesloten. De nieuwe maatregelen maken de situatie dan ook niet direct ernstiger.

Werkloosheid voorkomen

De sector vroeg overigens in het voorjaar ook al om dat bedrag, maar kreeg dat niet. Met 100 miljoen euro kan de sector de nodige werkloosheid voorkomen. "We kunnen nu mensen van 63, 64 jaar laten uittreden op basis van normale regelingen, dan kunnen we ook mensen van 61, 62 laten uittreden. Daar willen we aan meebetalen, maar ook de overheid natuurlijk."
Daarnaast moet er geld komen voor omscholing en moeten de NOW-regelingen voor loonsubsidie sneller worden aangepast. Die zouden volgens Van der Waaij moeten mee-ademen met de aangekondigde maatregelen. "Het is net alsof die maatregelen telkens achter de feiten aanlopen."
15:45

Net iets minder coronapatiënten in ziekenhuis

Ziekenhuizen hebben woensdag net iets minder coronapatiënten binnen gekregen. In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen nu 2.572 coronapatiënten. Dat zijn er 81 minder dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de ic's liggen nu 612 coronapatiënten, drie meer dan de dag daarvoor. De meeste mensen met corona liggen op een verpleegafdeling. Door de drukte zijn het afgelopen etmaal 24 patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio's, van wie negen ic-patiënten.
14:55

Politiemedewerkers krijgen bonus van 300 euro

Politievakbonden ANPV en de Nederlandse Politiebond (NPB) reageren positief op de eenmalige uitkering van 300 euro netto aan alle politiemedewerkers. "Het is echt even een opsteker voor politiemensen en is meer dan terecht", zegt NPB-voorzitter Jan Struijs. "Maar we willen wel benadrukken dat dit uit de eigen politiebegroting komt. Het kabinet en Grapperhaus maken hier mooie sier mee, maar dit is politiegeld en geen kabinetsgeld."
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) schrijft aan de Kamer dat de politiemensen het geld in december krijgen als blijk van waardering voor hun "solidariteit en betrokkenheid" in de afgelopen periode. De "waarderingstoeslag" komt uit het personeelsbudget van de politie. De bonus komt er op initiatief van het korps.
De ANPV vindt het een prima geste. "Het doet recht aan de stap naar voren die de collega's het afgelopen jaar in de maatschappij hebben gedaan", laat een woordvoerder weten. Ook in de hoogte van het bedrag kunnen de bonden zich vinden. Volgens de NPB gaat het niet alleen om het bedrag, maar ook de motivatie die eronder ligt. "Er wordt buitengewoon goed gepresteerd door politiemensen binnen deze gezondheidscrisis, met onwaarschijnlijk lange diensten en veel geweld", zegt voorzitter Struijs. "En daarvoor hadden ze het ook al moeilijk."
De NPB zegt veel positieve reacties binnen te krijgen, maar proeft ook wantrouwen richting kabinet over de uitkering. "Politiemensen lopen met vragen rond waar dit geld vandaan komt", stelt Struijs. "'Het is toch geen trucje om de cao-onderhandelingen af te kopen?', heb ik al gehoord." Volgens Struijs komt het geld uit een 'beloningspotje' binnen de politie. "Kregen we maar een coronabonus van het kabinet."
14:46

OMT voorstander tijdelijk sluiten scholen

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet om een groot deel van het onderwijs tijdelijk weer stil te leggen als onderdeel van de extra maatregels die dinsdag werden afgekondigd. Het advies is niet door het kabinet overgenomen.
Het zou dan gaan om de sluiting van de bovenbouw van middelbare scholen, het mbo en het hoger onderwijs. Het team deskundigen dat het kabinet adviseerd over de aanpak van het coronavirus maakt zich zorgen over de overdracht van het virus onder adolescenten en jongeren.
"In deze groepen komen besmettingen voor die vooral gerelateerd lijken aan activiteiten direct rond de leerinstellingen. Om dit te stoppen zouden deze instellingen voor de tijd van de aanscherping moeten overgaan op online onderwijsvormen", schrijft het OMT in zijn advies.
Het kabinet vindt de scholen heel belangrijk en wil ze zo lang mogelijk open houden. Alleen in een paar regio's waar de besmettingscijfers het hoogst zijn, overweegt het kabinet het voortgezet onderwijs stil te leggen als de cijfers niet snel verbeteren. Daarbij overweegt het kabinet ook een avondklok in te stellen.
Het OMT vraagt het kabinet in zijn advies de effecten van een avondklok te onderzoeken. Dat is ook al eerder door het OMT geopperd. "Een avondklok kan iets toevoegen aan het urgentiegevoel van mensen", zei RIVM-directeur Jaap van Dissel woensdag in de Tweede Kamer.
14:41

Mondkapjes voorlopig op

14:15

75 nieuwe besmettingen in Fryslân in de afgelopen 24 uur

Het RIVM meldt woensdag 75 nieuwe besmettingen in Fryslân (in de afgelopen 24 uren). Op dinsdag waren dat er nog 127, dus het zijn er ruim 50 minder dan een dag eerder. Het is het laagste aantal nieuwe besmettingen sinds 4 oktober, op die dag werden er 64 nieuwe besmettingen geregistreerd.
De meeste besmettingen zijn in Súdwest-Fryslân geconstateerd: 27. Leeuwarden (12) en Noardeast-Fryslân (7) volgen als nummers twee en drie.
Er is de afgelopen 24 uren één person opgenomen in het ziekenhuis en er zijn twee Friezen overleden aan het virus, beide in Súdwest-Fryslân.
Landelijk heeft het RIVM 7.657 positieve coronatests geregistreerd, dat zijn er 112 minder dan dinsdag.
Kijk voor meer cijfers op onze dossierpagina.
14:00

Hofstra geeft antwoord

13:55

Zwemlessen gaan door, sauna's blijven open

De zwemlessen voor kinderen kunnen gewoon doorgaan, zo laat de veiligheidsregio weten, naar aanleiding van vragen van Omrop Fryslân. Woensdagochtend was er nog veel onduidelijkheid bij de zwembaden over deze kwestie. En ook de sauna's hadden veel vragen na de persconferentie van dinsdag.
13:01
© Shutterstock.com (People Image Studio)
13:01

Wetterskip biedt RIVM aan deel van corona-analyse rioolwater over te nemen

Wetterskip Fryslân heeft aangeboden een deel van de analyse bij het onderzoek naar het coronavirus in rioolwater over te nemen van het RIVM. Wetterskip Fryslân is al sinds het begin van de coronacrisis betrokken bij het onderzoek naar het virus in rioolwater. Op dit moment wordt het rioolwater als enige al tweemaal per week onderzocht op de aanwezigheid van het virus. In andere delen van het land is dat maar één keer.
11:42

Kwart van verzorgingstehuizen heeft te maken met coronavirus

Het aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen in Nederland komt in de buurt van de piek die in de eerste coronagolf in maart-april was. Bijna een kwart van de verzorgingstehuizen heeft te maken met corona, geeft RIVM-directeur Jaap van Dissel aan. De druk is daar groot, omdat ook de kans op verdere verspreiding in dergelijke huizen groot is.
11:26

Streekargyf Noardeast-Fryslân ook 14 dagen gesloten

De nieuwe coronamaatregels geven aan dat een groot aantal publieke ruimtes gesloten wordt voor de komende 14 dagen. "De studiezaal van het Streekargyf wordt ook als een publieke ruimte beschouwd. De studiezaal is daarom voor het publiek gesloten tussen donderdag 5 november en donderdag 19 november," zo laat het archief in Dokkum weten.
11:07

HCL is dicht voor publiek

10:17

Sportstad Heerenveen bezig met uitwerken nieuwe coronamaatregelen

"Op dit moment zijn wij nog bezig met het uitwerken van de maatregelen bij Sportstad Heerenveen," laat Sportstad op sociale media weten. "In de persconferentie van de rijksoverheid werden gisteren de maatregelen rondom het coronavirus wederom aangescherpt. Voor de sport blijft er gelukkig veel mogelijk, maar groepslessen zijn vanaf vanavond 22:00 uur tot en met 18 november niet toegestaan en ook het zwembad moet tot die tijd haar deuren sluiten, behalve voor zwemlessen." Meer informatie is woensdag op de website van Sportstad Heerenveen te vinden.
09:39

AquaZoo weer gesloten

Dierenpark AquaZoo in Leeuwarden moet de komende weken weer dicht. "AquaZoo is vanaf donderdag 5 tot en met woensdag 18 november gesloten. In overleg met de Veiligheidsregio bekijken we onder welke omstandigheden het park weer geheel of gedeeltelijk open kan. Vanzelfsprekend komt het welzijn van de dieren niet in het gedrang," schrijft het park.
© AquaZoo Leeuwarden
09:37

Meer informatie over corona in rioolwater

De informatie op het coronadashboard van de regering over het rioolwateronderzoek van het RIVM en de waterschappen is verbeterd. Voor alle regio's worden nu de gegevens verstrekt van het aantal aangetroffen virusdeeltjes, omgerekend naar 100.000 inwoners in plaats van per iedere millimeter rioolwater. De metingen kunnen nu ook tussen gemeenten en Veiligheidsregio's worden vergeleken.
09:25

Museum Drachten: "We hopen je snel weer terug te zien in ons museum!"

07:33

Swimfun weer dicht

Zwembad Swimfun in Joure moet voorlopig weer dicht. "Helaas moeten wij als zwembad ook sluiten. De zwemlessen gaan wel door," zo laat het bestuur weten. "Voor nu, blijf gezond."
Swimfun op De Jouwer © Omrop Fryslân, Sian Wierda
06:18

Commissaris Brok: "Bescherm en verzorg"

"De extra maatregelen zijn nodig om corona de baas te blijven," heeft commissaris van de Koning Arno Brok laten weten. "Met elkaar moeten we erdoorheen. Houd oog voor elkaar," schrijft hij. Er zou met name aandacht moeten zijn voor jongeren en ouderen. "Hoedzje en noedzje", schrijft Brok in het Fries, oftewel bescherm en verzorg.
06:17

Bezoekers De Harmonie krijgen persoonlijk bericht

Schouwburg De Harmonie in Leeuwarden moet weer volledig sluiten. "Bezoekers van voorstellingen in deze periode krijgen persoonlijk bericht," heeft De Harmonie laten weten.
06:16

Fries Museum: teleurgesteld, maar neemt verantwoordelijkheid

Het Fries Museum in Leeuwarden zag de bui waarschijnlijk al hangen en pakt de tijdelijke museumsluiting 'sportief' op met #fitforfriesmuseum. "We zijn teleurgesteld maar we nemen onze verantwoordelijkheid. Hopelijk kunnen we snel weer een bron van troost en inspiratie zijn!," zo laat het museum weten.
06:15

Musea weer dicht

Musea in Nederland moeten de komende twee weken hun deuren weer sluiten. "Toenemende druk op de zorg is aanleiding voor de nieuwe maatregelen. De impact van deze tijdelijke sluiting van musea is groot voor alle werkenden in onze sector, net als voor het publiek. Musea hebben een groot online aanbod dat ook een sterkere binding met museale collecties stimuleert, maar er gaat niets boven de zintuiglijke ervaring van een museumbezoek. We zien daarom uit naar de heropening van musea op 19 november," zo laat de Museumvereniging als brancheorganisatie weten.
06:14

Overdenking van burgemeester Buma

Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden is zich er dinsdagavond van bewust dat er vanaf woensdag weer veel dingen moeten sluiten. "Maar buiten is nog genoeg moois te zien. Zoals deze Oldehove in het maanlicht."
06:01

Het belangrijkste coronanieuws van dinsdag

dinsdag 3 november 2020
06:00

Goedemorgen!

Dit is het liveblog van woensdag 4 november met het laatste nieuws over het coronavirus in Fryslân. Het nieuws van maandag kun je hier nalezen.