Grote drukte bij bibliotheek Drachten in aanloop naar nieuwe coronamaatregelen

Het lijkt erop dat de regering dinsdagavond aan zal gaan kondigen dat nog meer instellingen de deuren moeten sluiten, in de strijd tegen het coronavirus. Een van die instellingen waar ze met spanning wachten op de persconferentie is de bibliotheek in Drachten.
© Omrop Fryslân
Nog snel even een pil of drie mee naar huis, voordat de bibliotheek de deuren voor langere tijd moet sluiten. Meerdere mensen hadden dinsdag dat idee. In Drachten stonden de mensen in de rij. De drukte was zelfs zo veel, dat het maximale aantal bezoekers werd bereikt. Met als gevolg dat er geen mandjes meer waren. Bibliotheekmedewerker Claudia Mulder: "Mensen moesten gewoon buiten wachten, dat er iemand naar buiten kwam, voordat ze zelf naar binnen mochten."
Zo extreem als dit hebben ze het niet vaak meegemaakt bij de bieb. "Wij hadden wel verwacht dat het wat drukker zou zijn, maar zo druk is wel een verrassing." De medewerkers van de bibliotheek wachten met spanning op de persconferentie van dinsdagavond, ze houden rekening met een langere tijd van sluiting, maar hopen stiekum ook nog een beetje op een uitzondering voor hun sector.
Mocht dat niet het geval zijn, en moeten de deuren dicht, dan betekent dat echter niet meteen dat niemand meer aan boeken kan komen in Drachten. "Mensen die administratief werk doen gaan thuis werken, maar mensen van de Front Office gaan gewoon weer een afhaal en bezorgservice opzetten."
© Omrop Fryslân

Geen boete

Daarnaast kunnen de boeken die dinsdag fysiek zijn gehaald, weer worden ingeleverd in de boekenbrievenbus, en dus hoeven mensen niet bang te zijn voor boetes.
Er was veel discussie binnen het kabinet over de nieuwe maatregelen. En ook vrouw Mulder is wel wat aan het twijfelen over de maatregelen: "Ik snap het wel, maar het is ook jammer."
Even verderop ontmoeten we één van de vaste klanten van de bieb, ze komt al sinds 1975 in het gebouw: "Ik vind het heel erg jammer dat hij dicht moet, omdat ik niet van het digitale ben. Dus ik zit niet iedere dag achter de iPad."
Toch is de sluiting niet meteen een ramp voor de echte boekenwurm: "Ik heb nog een hele voorraad liggen in de vensterbank, ik laat me niet zomaar uit het veld slaan hoor, haha!"