"Gemeente Súdwest-Fryslân veel duurder uit met de nieuwe oudpapierplannen"

Gemeente Súdwest-Fryslân moet het ophalen van het oud-papier gewoon bij de verenigingen laten en niet onderbrengen bij Omrin. Met die oproep komen onder meer de veranigingen die het oud-papier gewoon ophalen in Koudum. Volgens Romke de Jong van voetbalclub Oeversweltsjes is de gemeente nu veel goedkoper uit dan wanneer de plannen van het college doorgaan. "Het scheelt wel een paar duizend euro op jaarbasis, alleen al in Koudum."
Argewaasje ald papier Súdwest Fryslân
Het oud-papier in Koudum wordt opgehaald door de voetbalvereniging en door muziekvereniging Nij Libben. En dat levert de verenigingen beide zo'n 15.000 per jaar op. Een bedrag dat ze eigenlijk niet willen missen. Voor Oeversweltsjes is het zo'n 10 procent van de inkomsten. bij Nij Libben is het zelfs nog belangrijker omdat ze niet veel andere sponsoren hebben. En wel veel kosten. "Onze instrumenten kosten gewoon veel geld. Sommigen zelfs meer dan 10.000 euro en dat is zonder de papieropbrengsten eigenlijk niet op te brengen," zegt Niek Galama van Nij Libben.

"Duurder uit"

De mededeling van de gemeente was voor bestuurslid Romke de Jong van Oeversweltsjes aanleiding om eens een berekening te maken. "De gemeente is volgens jaar hoe dan ook duurder uit dan nu. Als je berekent dat alle inwoners van Koudum straks een papiercontainer moeten hebben. Dat zijn al aardig hoge kosten en dan moeten de mensen die de containers legen ook nog worden betaald. Dan kom je op een bedrag dat hoger ligt dan dat ze nu aan ons kwijt zijn."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Naast het missen van het geld zijn de verenigingen ook niet te spreken over de wijze waarop het besluit door de gemeente is gecommuniceerd. "Er is gewoon geen overleg geweest," zegt Galama. "We hadden graag met de gemeente willen praten over mogelijke alternatieven. Dat is niet gedaan en wij hebben ook geen tijd om er goed over na te denken."
De verenigingen hopen nog dat de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân de plannen kan keren.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga