PvdA stelt vragen over milieuveiligheid granulietstorting in De Deelen

De PvdA in de gemeente Heerenveen maakt zich zorgen over de milieuveiligheid van 120.000 ton granuliet die in 2016 in opdracht van Wetterskip Fryslân in natuurgebied De Deelen bij Terband is gestort. De partij wil weten of het restproduct van asfalt schadelijke effecten heeft op de natuur en de waterkwaliteit en of het nog wel veilig is voor recreanten in De Deelen.
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Granuliet is een restproduct dat ontstaat bij het maken van asfalt en wordt wel gebruikt om bodems van bijvoorbeeld zandwinningsplassen op te vullen. In De Deelen is het gebruikt voor het verstevigen van de boezemkade. Na onderzoek van het programma Zembla blijkt dat helemaal niet zeker is of dat wel veilig is voor de natuur.
In het Gelderse gebied Over de Maas is 750.000 ton granuliet gestort. Dat zou zijn gedaan nadat de asfaltproducent druk uitoefende op de politiek en Rijkswaterstaat. Door de uitzending die Zembla hierover maakte, kwam Betty van der Ven van PvdA Heerenveen erachter dat ook in haar gemeente granuliet is gestort. Met partijgenoot Sybrig Sijtsma heeft ze nu schriftelijk vragen gesteld aan het college van Heerenveen.

"Geen reden voor zorg"

Wetterskip Fryslân laat weten dat het het granuliet op een andere manier heeft toegepast dan in het gebied in Gelderland. Daarom is er volgens de organisatie hier geen reden voor zorg. Ook kwam het granuliet dat ze gebruikt hebben niet van dezelfde asfaltproducent.
Het waterschap kreeg het granuliet aangeboden door een aannemer, als alternatief voor klei. De organisatie heeft het materiaal goed onderzocht en kwam tot de conclusie dat het een veilige optie was. Dit was de laatste keer dat Wetterskip Fryslân het materiaal heeft gebruikt, maar dat zou komen doordat het ze daarna simpelweg niet meer is aangeboden.
Betty van der Ven van PvdA Heerenveen