Domenica staat zes uren op boomstam voor jongeren met psychische klachten

Stel je voor: zes uren lang stilstaan op een boomstam. Zou jij dat kunnen? Domenica van Geer gaat de uitdaging aan. De 25-jarige wil meer aandacht voor jongeren met psychische gezondheidsklachten. De actie "The Last Man Standing" is onderdeel van de landelijke stichting MIND dat geestelijke problemen bij mensen wil voorkomen.
Domenica stiet seis oeren op beamstam
In Domenica haar tuin in Heerenveen staan al vijf boomstammen klaar, want zaterdag is het zover. Samen met onder andere haar moeder en tante gaat ze zes uren op een boomstam staan. Haar moeder en tante zullen de stammen wat eerder verlaten, maar Domenica wil de zes uren volmaken. "We staan op voor jongeren met met psychische problemen en om de hulpverlening te verbeteren en het taboe te verbreken", vertelt Domenica van Geer.

13 maanden op de wachtlijst

Domenica vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor jongeren met psychische gezondheidsklachten. "Ik heb er zelf mee te maken gehad. Ik ben toen tegen dingen aangelopen waarvan ik denk 'dat had beter gekund' dus ik hoop door mijn steentje bij te dragen, dat het voor andere jongeren beter wordt." Domenica heeft zelf PTSS, een angst- en paniekstoornis en ze heeft in het verleden de diagnose depressie gekregen. Domenica heeft dertien maandan op een wachtlijst voor therapie gestaan. "Als het niet goed met je gaat dan is dat gewoon niet mogelijk. Dan denk je 13 maanden dat red ik nooit. Met deze actie wil ik daar aandacht aan te geven en hoop ik dat de wachtrijen door meer geled verminderd kunnen worden."
Ondanks de coronacrisis gaat het veel beter met Domenica. "Met de depressie kan ik redelijk omgaan maar de PTSS gaat met ups en downs. Dat is iets waar ik mee moet leven." De post-traumatische stressstoornis kreeg ze door een aantal zware jaren. In 2011 en 2012 raakte ze vier vrienden kwijt. Een vriendin overleed bij een open-hart-operatie, een andere vriend maakte een einde aan zijn leven. Nog een vriend kwam om het leven bij een verkeersongeluk en een vriendin overleed door een ziekte. Domenica was 16 jaar en het was allemaal teveel.
Domenica van Geer © Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek
Vanuit stichting MIND is de actie een jaarlijks evenement. Normaal gesproken staan er 300 mensen zes uren lang op een paal boven het water, maar dat kan nu niet door de coronamaatregels. De stichting heeft daarom een thuiseditie bedacht waarbij mensen drie uren op een paal kunnen staan om geld op te halen. "Wij hebben er voor gekozen om zes uren te blijven staan", vertelt Domenica.
"Kom vooral langs zaterdag en kom ons steunen", moedigt ze de mensen aan. "Er staat een collectebus voor de deur waar mensen kunnen doneren. Mensen kunnen ook naar de website van MIND." Domenica had ingezet op een doelbedrag van 1.000 euro ingezet. Daar is ze intussen al overheen. En mocht het nou regenen zaterdag, dan is ze ook niet te beroerd om te blijven staan. "Dan sta ik er gewoon met een paraplu."
© Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek
Domenica over de actie voor jongeren met psychische klachten