Raad Noardeast-Fryslân nog niet uitgesproken over toeristenbelasting

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân raakte donderdagavond niet uitgesproken over de voorgenomen verhoging van de toeristenbelasting in de gemeente. De voorgenomen verhoging is van 1 euro per persoon per nacht naar 1,50 per nacht. De verhoging stuit veel recreatie-ondernemers in de gemeente tegen de borst. Dat was af te zien aan het aantal ingestuurde brieven: zeventien stuks in totaal.
© Omrop Fryslân, Ben de Jager
Tijdens 'It Debat' kwamen er van verschillende partijen in de raad vragen over de verhoging van de toeristenbelasting. Een veelgehoord en terugkerend item was of de communicatie met de ondernemers niet iets beter had gekund. Wethouder Boerema gaf aan dat dit niet mogelijk was, omdat het besluit onder tijdsdruk moest worden genomen. Daarnaast was het lastig om keuzes te maken, aldus Boerema. "Dit was een van die keuzes en die vallen altijd zwaar. Discussie die uitlopen op welles-nietes ga ik op dit moment uit de weg."
Dat de gemeente donderdag wel uitgesproken zou zijn over de toeristenbelasting was ook niet direct de insteek van 'It Debat', want na twee termijnen van zowel de raad als het college kon er nog geen besluit worden genomen. Onder andere het besluit over de toeristenbelastingverhoging valt volgende week tijdens 'It Beslút'. Op 5 november stemt de raad over de raadsvoorstellen die afkomstig zijn uit de programmabegroting 2021. De vergadering wordt opgedeeld in twee termijnen: eerst worden de amendementen en moties ingediend en (kort) besproken, daarna volgt de stemming.
Meerdere partijen konden zich niet vinden in de opmerking van Boerma over tijdsdruk. Zo vond Pieter Braaksma van Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân "na twee minuten speuren" al 'fraude' in de begroting, waarmee mogelijk een groot deel van de 225.000 euro aan verwachte extra inkomsten in de toeristenbelasting kon worden gedekt. "Jullie trekken nu al 140.000 euro uit voor onderhoud aan het Suderieproject volgend jaar, maar dat hele project is nog niet eens afgerond!" Verschillende partijen kondigden aan dat ze volgende week met meer informatie en moties of een amendement komen. "We willen ons kruit nu nog niet verschieten."

"Forse verhoging"

Ondernemer Robert de Wit, die insprak namens Gastengilde Noardeast-Fryslân, is het totaal niet eens met de verhoging. "Het gaat in het voorstel zoals dat er nu ligt om een forse verhoging van 50%."

Noardeast-Fryslân 'geen A-locatie'

In het Gastengilde zijn naast De Wit nog 64 ondernemers in de recreatieve sector die zich niet in de verhoging kunnen vinden. In totaal beschikken zij over 481 bedden in de gemeente, waar zo'n 15.000 overnachtingen op jaarbasis worden geboekt. De Wit: "Wij als ondernemers zeggen: laten we het houden zoals het is, dan is die toeristenbelasting hoog genoeg. Zeker als je het vergelijkt met de Waddeneilanden, wat een A-locatie is. Daar is de toeristenbelasting zo'n 1,50 of 1,60 per nacht, daar moeten wij niet naar toe. Wij zijn gewoon geen A-locatie."
Robert de Wit van het Gastengilde