Operaasje Fryske Flagge: Josine Wierda in Ierland: "Ik mis het water"

Van alle landen op aarde is van de vlag een emoji, maar niet van de Friese vlag. Om daar verandering in te brengen, heeft Omrop Fryslân Operaasje Fryske Flaage bedacht. De Friese vlag moet in de lijst van emoji's komen, maar dat lukt ons niet alleen. Daarom kunnen Friezen 'om utens' hun Friese vlag op onze online wereldkaart plaatsen. Deze week hebben we contact met Josine Wierda, die van Dublin in Ierland haar thuis heeft gemaakt.
Josine Wierda yn it Ierske Dublin © Josine Wierda
Wierda komt oorspronkelijk uit Harlingen, maar werkt nu bij LinkedIn in Dublin. Er zijn natuurlijk wel wat verschillen tussen die twee steden. "Er zijn ontzettend veel kroegen. In Harlingen zijn al heel veel kroegen, maar hier kun je op elke hoek van de straat wel naar de kroeg toe. Ja, nu niet met corona natuurlijk, maar over het algemeen", zegt Wierda.
Zo nu en dan missen ze Harlingen wel. "In Harlingen woonde ik aan het water. Ik mis het water. Ik moet nu wel een stukje lopen om bij de haven of bij het strand te komen", zegt Wierda.

Corona

Ook Ierland is natuurlijk getroffen door het coronavirus. "Ik denk dat wij hier veel strenger vanaf maart aan de gang zijn. Ik werk al thuis vanaf maart. Eigenlijk iedereen die een beetje thuis kan werken doet dat ook", zegt Wierda.
"De horeca is hier een tijdje open geweest in de zomerperiode, maar de kroegen niet. Kroegen die geen eten serveerden mochten niet open. Eigenlijk is hier het sociale leven al vrij lang anders dan in Nederland. Ik denk wel eens als ik het Nederlandse nieuws zie: zeur niet zo. Het is een lastige situatie voor iedereen natuurlijk, maar het kan altijd erger", zegt Wierda.
Het volledige gesprek met Josine Wierda
Met Operaasje Fryske Flagge verzamelt Omrop Fryslân foto's van Friezen 'om utens' van over de hele wereld, om zo te laten zien hoe internationaal de Friese vlag is. Het ultieme doel: voor elkaar krijgen dat er een Friese vlag-emoji komt.
Meedoen? Stuur jouw foto in via de Operaasje Fryske Flagge-site. Elke week bellen we in ons radioprogramma De middei fan Fryslân met een Fries 'om utens'.
Al meer dan 170 inzendingen zijn op de kaart geplaatst.