Amateursport langer op slot; Harkemase Boys bezorgd over beker

Geen wedstrijden, geen trainingen: de amateursport zit al wekenlang op slot. Niet alleen financieel is het voor veel verenigingen lastig om de hoofd boven water te houden, ook sportief gezien lopen ze tegen steeds meer problemen aan. En daar komt vooralsnog ook geen verandering in. Bij de persconferentie zei premier Mark Rutte dat alle coronamaatregelen verlengd worden.
Amateurklups Corona
Bij derdedivisionist Harkemase Boys hopen ze dat in december de bal weer kan rollen, maar dan is het bijna winterstop. Als de voetbalcompetitie nog uitgespeeld moet worden, komt het neer op heel veel inhaalwedstrijden. Daarnaast heeft Harkemase Boys door een aantal coronagevallen in de selectie nog maar drie competitiewedstrijden gespeeld.
Voorzitter van Harkemase Boys Sippe Heeringa: "Als je in december weer kan voetballen dan lig je vijf, zes wedstrijden achter. Dat zou je nog kunnen inhalen als je de maand juni en alle feestdagen meeneemt. Maar als je straks iedere week voor een uitwedstrijd naar Hoek of Goes moet, dat is voor de jongens niet te doen. Dan heeft een halve competitie onze voorkeur."
We rekenen er niet op dat de bekerwedstrijd nog doorgaat.
Sippe Heeringa

Doemscenario

Voor Harkemase Boys dreigt daarnaast nog een inktzwart scenario. De club zit als enige Friese amateurvereniging nog in het landelijke bekertoernooi. Op 2 december staat het duel tegen Kozakken Boys op het programma. Als het kabinet de coronamaatregelen verlengt en er begin december weer gevoetbald kan worden, dan worden de 26 amateurclubs uitgesloten van verdere deelname en is het bekertoernooi voor hen voorbij. Los van het sportieve aspect, kost dat Harkemase Boys veel geld.
Heeringa: "Het zou heel spectaculair zijn als we in december toch die bekerwedstrijd spelen. Daar rekenen we eigenlijk niet meer op. De beker is natuurlijk erg interessant voor de financiën. Hoe verder je komt, hoe hoger de vergoeding en hoe groter de kans dat je een mooie tegenstander loot. In de eerste ronde krijg je een vaste vergoeding van 10.000 euro, bij de volgende ronde is dat al 20.000 euro."
Voetbalbond KNVB heeft laten weten dat als amateurclubs uit het bekertoernooi worden gehaald, ze een financiële vergoeding krijgen.
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort