Geen reden tot extra onderzoek naar temperatuur afvaloven Harlingen

Er is geen reden om extra onderzoek te doen naar de verbrandingstemperatuur in de afvaloven REC in Harlingen. Dat zegt de Raad van State, die in twee uitspraken de eis van Stichting Afvaloven Nee (SAN) van de hand deed. SAN is van mening dat er sprake is van een constructiefout en wilde dat de hele oven gereviseerd werd, maar daar ziet de Raad van State geen reden toe.
De ingang van de REC © Omrop Fryslân, Aise van Beets
De eis van de SAN was om meer onderzoek naar het verbrandingsproces in en eventuele uitstoot van gifige dioxines door de REC-oven te doen. De Raad is het echter volledig eens met de Provincie Fryslân, die vindt dat het meetsysteem en de afvaloven genoeg betrouwbare gegevens oplevert.

Geen fatale constructiefouten

Volgens SAN zakt de verbrandingstemperatuur geregeld onder de vereiste 850 graden, maar die bewering gaat de Raad van State niet in mee. Uit verschillende onderzoeksrapporten blijkt dat de oven goed functioneert, aldus de Staatsraad.
In alle gevallen ziet de hoogste bestuursrechter geen aanwijzingen dat de Harlinger verbrandingsoven onder fatale constructiefouten heeft te lijden.
Eerder heeft SAN een bezwaar tegen de REC over de uitstoot van teveel zoutzuur gewonnen, en ook hebben ze meerdere keren bij de oven geprotesteerd.