Fryslân handhaaft strenger, zegt Buma: "Niet langer alleen waarschuwingen"

Ook nu het aantal Friese coronabesmettingen kleiner lijkt te worden, kunnen de maatregels in Fryslân niet worden verruimd. Dat zegt Sybrand Buma, de burgemeester van Leeuwarden en voorzitter van Veiligheidsregio Fryslân.
© Omrop Fryslân
Premier Rutte denkt dat er volgende week dinsdag opnieuw een persconferentie komt. Maar als er deze week veel meer besmettingen bij komen, dan zouden er eerder extra maatregels kunnen komen. Twee weken geleden kondigde het kabinet een gedeeltelijke lockdown aan voor vier weken. Dat betekent onder meer de sluiting van de horeca, geen alcohol meer op straat na 20.00 uur en ook een beperking van het aantal mensen in binnenruimtes. Dinsdag zei De Jonge dat deze maatregels waarschijnlijk tot aan december gelden.

Geen volledige lockdown

Volgens Sybrand Buma is dat bericht van een verlenging van de maatregels naar alle gedachten een schok voor mensen. Er zit volgens hem echter ook een positieve boodschap in: "Er is niet sprake van overgaan naar een algehele lockdown, waarvan eerst wel sprake was. Maar het is duidelijk dat de crisis op dit moment heel ernstig is, en dat de maatregelen langer duren dan dat we aanvankelijk hoopten", aldus de voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân.
Hou je aan de regels, en wacht niet tot er gehandhaafd wordt.
Sybrand Buma, voorzitter van de Veiligheidregio Fryslân
Dinsdag werd gezegd dat de voorzitters van de veiligheidsregio's met elkaar hebben afgesproken dat er strenger wordt gehandhaafd. Volgens Buma betekent dit in de praktijk in Fryslân dat voornamelijk beter naar groepen en illegale feesten wordt gekeken. Ook blijft het niet alleen bij adviezen en waarschuwingen, maar worden er vaker boetes gegeven. "Maar laat ik vooropstellen dat overal geldt dat je je aan de regels moet houden en niet wacht op handhaving", zegt hij

Geen Hilversum

Afgelopen weekend was er een illegaal feest van meer dan 300 mensen in Hilversum, maar Buma heeft niet het idee dat in Fryslân de regels op dezelfde schaal worden gebroken. "Maar ik maak me geen illusies, er zijn zeker plekken waar mensen illegaal bij elkaar komen", vertelt hij. "Waar wij meldingen krijgen, wordt ook gehandhaafd."
Als we ons in december niet beperken, zitten we er in februari weer middenin.
Sybrand Buma, voorzitter van de Veiligheidregio Fryslân
Op de vraag of de maatregels na december weer kunnen worden versoepeld, had Buma geen direct antwoord. "Ik vind het heel moeilijk om dat te zeggen. We weten inmiddels dat - als het versoepelt - het dan ook zomaar een derde golf kan worden." Het feit dat er nog geen vaccin is en dat het virus wijdverspreid is, vindt de CDA'er reden genoeg om geen uitspraken over de toekomst te doen. We weten, zo zegt hij, immers niet hoe we er in december voor staan. "Dit gaat lang duren, dit is ernstig, de crisis is nog niet voorbij. Ook deze decembermaand moeten we onszelf beperken. Als we dat niet doen, zitten we er in februari weer middenin."

Anders dan anders

Het is nog maar de vraag of we de feestdagen op een 'gewone' manier kunnen vieren, zegt Buma. "De vraag hoe we Kerst doen is op dit moment niet te voorspellen. Zolang er niet een werkend vaccin is, zullen er altijd beperkingen zijn. Er komt een moment dat dat vaccin er is en dat we ons leven weer kunnen oppakken. Maar het duurt lang, en we zitten er middenin."

Geen illussies hebben

Volgens hem kunnen, ook nu de Friese coronacijfers beter lijken te worden, de maatregels in Fryslân nog niet worden versoepeld. "Op dit moment zitten we er in Friesland ook middenin. De ziekenhuizen zijn ook bij ons vol, ook bij ons wordt de GGD tot het maximale opgerekt. We moeten geen illusies hebben dat we het hier heel makkelijk hebben, het is hier ook heel heftig. We zitten in een situatie waar het hele land het ernstig heeft. Hoe beter we ons aan de regels houden, hoe eerder we eruit zijn. Alles wat we in de toekomst kunnen doen, hangt ervan af hoe we ons nu aan de regels houden", aldus de burgemeester van Leeuwarden.
Er wordt ook in Fryslân strenger gehanthaafd, zegt Buma