Half miljard steun ook voor kermisexploitanten en horeca: "We zijn blij met elke cent"

Het kabinet trekt totaal een half miljard euro uit voor steun aan bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis. Daar komen nieuwe regelingen bij, met name voor de horeca en de evenementenbranche. Wat vinden de kermis- en horecasectoren ervan?
Kermis in Burgum © Omrop Fryslân, Willem de Vries
Voorzitter Atze Lubach van de landelijke bond voor kermisbedrijven is positief over de nieuwe steunregeling. Maar er is nog veel onzeker. Het is nu het einde van het kermisseizoen en twee weken geleden kwam er voor de tweede maal een verbod. Midden oktober waren er nog verschillende grote kermissen in ons land. Die moesten toen allemaal stoppen.

Oliebollenkramen

Wat er nog over is, zijn de 1700 oliebollenkramen. Die hebben wisselende omzetten. Als ze bij het openbaar vervoer staan, verkopen ze minder omdat er minder reizigers zijn. Staan ze bij een tuincentrum of bouwmarkt, verkopen ze misschien wat meer, want mensen willen het thuis graag gezellig maken, volgens Lubach.

Toestand in 2021

Maar hoe komt het volgend jaar met de 1400 kermissen, vraagt Lubach zich af. Kunnen ze nog doorgaan, al dan niet in aangepast vorm? Wat met steekt is dat er sprake is van willekeur. Het kabinet had de kermissector eerder weer ruimte gegeven. Als locatie met doorstromend publiek mochten de kermissen weer beginnen. Maar zodra de burgemeesters en de veiligheidsregio's een negatief advies gaven, moesten ze weer dicht.
Nu zijn we weer verboden, terwijl andere collega's die ook in de buitenlucht ontvangen wel door mogen.
Atze Lubach
Lubach: "Nu zijn we weer verboden, terwijl andere collega's die ook in de buitenlucht ontvangen wel door mogen. Dat kunnen we als organisatie niet uitleggen aan onze mensen."
Maar Lubach snapt het wel: "We hebben allemaal maar één doel en dat is zorgen dat we zo snel mogelijk van deze pandemie afzijn. En dat we weer normaal kunnen ondernemen. Het is een zaak van lange adem, maar deze adem duurt wel heel lang.

Blij met elke cent

Ook Corné van de Erve van de Friese afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland is positief over de nieuwe steunpakketten. "Een klein lichtstraaltje en een beetje positief", zegt Van de Erve. "We kunnen allemaal negatief zijn, maar ik denk dat we blij moeten zijn met elke cent die we krijgen."
Van de Erve is vooral blij dat de horeca nu meer serieus genomen wordt door de regering. "Alle regels zijn moeilijk te begrijpen en we hebben het enorm zwaar, maar ik was verheugd om te lezen dat het kabinet dat ook begrijpt. We zijn er nog lang niet en ook wij willen perspectief. Maar ik vind wel dat ze nu hebben laten zien, we nemen de horeca en andere bedrijfstakken serieus."
Atze Lubach en Corné van de Erve over de nieuwe coronasteun