Studenten helpen elkaar met psychische zorgen door corona

Studenten van NHL Stenden die in psychische problemen komen door de coronacrisis kunnen terecht bij collega studenten om over hun problemen te praten. Het Atelier Studentwelzijn en Studiesucces is al twee jaar geleden opgezet, maar krijgt door corona nu met name veel vragen over eenzaamheid en thuis studeren.
Studinten helpe oare studinten mei psygyske noed troch Corona
"Het is niet zo dat we nu meer aanmeldingen krijgen, maar wel andere", zegt initiatiefneemster Nynke Boonstra. Dat studenten door corona eenzaam zijn blijkt onder anderen uit een recente enquête onder de studenten van de Friese Poort. Daaruit bleek dat maar liefst één op de vijf studenten zit met klachten als depressie en eenzaamheid.
Boonstra schrikt niet van die cijfers. "Eén op de vijf is ook wat over het algemeen het gemiddelde is in ons land van mensen met psychische klachten. En het is bekend dat de meeste klachten al aan het licht komen voordat je 25 bent."
Toch is er wel wat veranderd door corona. "Studenten zitten thuis en met name op hun leeftijd hebben ze het nodig dat ze met leeftijdsgenoten omgaan. Daar spiegelen ze zich aan en dat kan nu natuurlijk niet."
© Wytse Vellinga, Omrop Fryslân
Student Sebastiaan Amizambia herkent "Je mist wel echt het onderlinge contact. Je komt niet meer even bij elkaar voor een kopje koffie en gaat niet naar een feestje. En ook even bijpraten over de studie gaat niet zo makkelijk. Het kan allemaal wel online, maar het is toch niet hetzelfde."
Amizambia is een van de studenten die aangesloten is bij het Atelier. Door met studenten in gesprek te gaan probeert hij hen er weer bovenop te helpen. "En dat proberen we vooral nog gewoon hier op school te doen. Mensen kunnen gewoon binnenlopen voor een praatje, maar het kan ook digitaal."
Hij merkt dat de mensen die om hulp komen het echt fijn vinden dat ze geholpen worden door iemand die zelf ook student is. "Je hebt gewoon veel sneller door waar ze tegen aan lopen. Omdat je zelf misschien deels die problemen ook hebt of omdat je dingen herkent van andere studenten."
© Wytse Vellinga, Omrop Fryslân
Volgens Boonstra is het niet drukker geworden in het Atelier sinds de uitbraak van het coronavirus. Dat kan deels komen doordat studenten het atelier niet weten te vinden. "Onze studenten liepen hier gewoon door het gebouw en dan werden ze al snel even aangesproken of ze vertelden er zelf anderen over. Nu moeten we het met name via de sociale media vertellen."