Boomstammen van zolder voor bouw twee De Jongvletten in Joure

Boomstammen worden van zolder gehaald, hout geschaafd en klinknagels vastgemaakt. Bij jachtwerf De Jong in Joure hebben ze deze winter de handen vol aan het bouwen van twee unieke houten boten van het type vlet. En dat terwijl het vaarseizoen voorbij is.
© Omrop Fryslân
In de werkplaats staat de bouwopstelling, het geraamte, van één van de twee vletten. Het hout dat de romp van de boot moet worden, is met lijm ingesmeerd en wordt door klemmen bij elkaar geknepen. "Zo bouwden ze de boten vroeger ook. Tegenwoordig hebben we betere lijm en laksoorten, zodat het de conservering van het hout beter houdt. Maar verder is alles exact hetzelfde als jaren geleden", zegt hellingbaas Aaldert de Jonge.

Sloep

De vletten lijken op een houten sloep, al heeft een vlet een oplopende kop. Bij de jachtwerf hebben ze drie verschillende maten die ze sinds de jaren '50 maken. Normaal bouwen ze op aanvraag één vlet per jaar. Dat het nu in korte tijd twee zijn, is voor de jachtwerf speciaal.

Meer dan een ton

Er moet een flinke portemonnee worden getrokken voor een vlet. Ze kosten zo'n 120.000 euro en dat bedrag kan nog verder oplopen als de klant extra's wil.
Mensen vinden het mooi dat er hier een heel schip voor ze gebouwd wordt
Aaldert de Jonge, hellingbaas
De boten worden speciaal en met de hand gebouwd voor de klanten. Het onderscheid dat je kan maken met een echte De Jongvlet is volgens De Jonge ook een reden voor klanten om bij hun te komen.
"Mensen vinden het mooi dat een heel schip voor ze gebouwd wordt. Ze komen vaak langs om te kijken bij elke fase en ze worden door ons op de hoogte gehouden met foto's en filmpjes."
Johanna Brinkman praat met Aaldert de Jonge
© Omrop Fryslân
Botenbouwers Jaap Veenstra en Sander Swart maken gangen in het model. Jaap werkt al dertig jaar bij jachtwerf De Jong en Sander is bij hem in de leer. Sander zijn overgrootvader werkte vroeger ook bij de werf, dus in zijn voetsporen laat Sander nu zijn droom om boten te bouwen uitkomen.

Van boomstam tot boot

Het werk aan de vletten geeft Jaap veel voldoening. "De nieuwbouw is eigenlijk het mooiste werk dat we hebben. De hele winter in dezelfde werkplaats. Je haalt een boomstam van zolder en in het voorjaar gaat diezelfde boomstam als boot het water in."

Alles handwerk

Hij en Sander krijgen alle onderdelen door de handen. Alles wordt met de hand bewerkt. De eerste vlet moet in april al varen. Of deze kostbare boot voor een BN'er is, willen de bouwers niet op ingaan.
Aaldert de Jonge bij de vlet die al wat verder klaar is