Lyndensteyn toch weer open, coronatest bleek negatief

School Lyndensteyn in Beetsterzwaag kan vanaf dinsdag weer open. De school was sinds donderdag voor tien dagen gesloten vanwege een positieve coronatest bij een medewerker. Nu blijkt echter dat de test toch negatief is. Na overleg met de GGD is besloten dat de school weer open kan.
© Google Streetview
Lyndensteyn is een school voor kinderen met een lichamelijke, geestelijke of meervoudige handicap, en kinderen die langere tijd ziek zijn. Door de veranderlijke uitslag zijn er veel emoties bij de leerlingen en ouders. "Het is een zeer vervelende situatie", zegt directeur van de school, Tseard Fabriek. "De telefoon staat al de hele middag roodgloeiend. We staan alle ouders te woord die vragen of twijfels hebben." Als de kinderen nog teveel moeten wennen om weer naar school te gaan, kunnen ze ook nog even thuis blijven.

Anonieme beller

Hoe het kan dat de positieve test toch negatief blijkt te zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Donderdag werd de medewerker van de school gebeld met een anoniem nummer, zoals ook de GGD doet. Deze beller gaf aan dat de testuitslag positief was. Naar aanleiding van dit telefoontje is de school meteen in gesprek gegaan met de GGD. Daarop is besloten de school voorlopig te sluiten.
Naar onderzoek van de GGD bij het laboratorium bleek uiteindelijk dat de uitslag negatief was. De medewerker is toen gebeld door de GGD met dat nieuws. "Wie de dag ervoor heeft gebeld is onduidelijk. Het kunnen valse praktijken zijn geweest", zegt Fabriek. "Zeg het maar." De school kon niet meer in overleg met de GGD met het weekend voor de deur. Toen hebben ze in overleg met het college van bestuur besloten om de uitslag na het weekend naar buiten te brengen. "Dat was vrijdag niet meer te doen, met alles wat erbij komt kijken. Denk aan de heisa met taxi's en vervoer." We zullen de ouders nu eerst zoveel mogelijk te woord staan om alles uit te leggen, zodat we dinsdag weer open kunnen.