Hoe reageren we op het bestraffende vingertje van premier Rutte?

Waarschijnlijk waarschuwen premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge ons dinsdag in de persconferentie voor zogenoemde 'draconische' maatregelen wanneer we ons niet aan de coronamaatregelen houden. Daarmee wordt een algehele lockdown bedoeld. Deze waarschuwing zorgt er voor dat mensen nu al in paniek raken of boos worden, vertelt gezondheidszorg-psycholoog Anneke Hol. "Je hebt drie soorten reacties: fight, flight of freeze."
Hoe reagearje wy op it bestraffende fingerke fan premier Rutte?
Wat hangt ons boven het hoofd? Het is de grote vraag waar Nederland zich het hoofd over breekt. "Juist omdat we dat niet weten, maakt deze situatie extra spannend", legt psycholoog Hol uit. "Je kunt bij niemand in het hoofd kijken, maar mensen moeten nu allemaal voor zichzelf een plaatje schetsen. Iedereen probeert te voorspellen 'Wat nu als...' of 'Stel nu dat...'. Dat zorgt dat deze vragen een grote plek krijgen in je hoofd, bovenop de dagelijkse zaken die je bezig houden. Dat zorgt er voor dat een bepaalde groep mensen vastloopt.
Ook in haar werk merkt Hol dat mensen hier tegenaan lopen. "Een deel van de patiënten durft niet meer te komen. We hebben bijvoorbeeld ook mensen met smetvrees, die niet meer naar hun therapie durven te komen."

Waakzaam zijn

Het strenge vingertje van premier Rutte kan bovendien voor boosheid zorgen, verwacht de psycholoog. "Dat is een natuurlijke reactie: wie ben jij om voor mij te bepalen wat ik wel of niet mag doen?" De goede kant is dat mensen waakzaam worden. Hol verwacht dat dit het doel van Rutte is. "Dat is de positieve kant, maar mensen kunnen aan de andere kant ook zo angstig worden dat ze klem komen te zitten en niet meer goed kunnen nadenken. Dan heb je er meer last van dan dat je waakzaam wordt."
© Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
GGZ-psycholoog Anneke Hol

Telefoon roodgloeiend bij kappers

Ook bij kapperszaken merken ze dat mensen nog snel een afspraak willen maken, mocht er een lockdown komen. Geertje van der Ploeg van AMI Kappers in Drachten merkt een verandering bij haar klanten. "Het is sinds vorige week weer veel drukker. De telefoon staat roodgloeiend. Klanten vertellen dat ze nog snel even naar de kapper willen nu het nog kan", vertelt Van der Ploeg. Zelf is ze niet bang dat ze haar deuren weer moet sluiten. "Het is echt een omslagweek, want het kan natuurlijk zijn dat we weer dicht moeten."

Drukte bij schoonheidsspecialisten

Ook schoonheidsspecialiste Kristine Zuidema in Surhuisterveen heeft het druk. "De vraag is zeker gestegen. Mensen vragen specifiek om een afspraak voor dinsdagavond", vertelt ze. Naast de toenemende vraag zijn er ook steeds meer mensen die afzeggen. "Meer mensen zeggen af omdat ze bijvoorbeeld grieperig zijn. Daardoor houd ik wel de balans."
© Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân
Al deze reacties zijn heel begrijpelijk, legt psycholoog Hol uit. "Tijdens een onzekere situatie zie je dat een groep mensen creatief wordt. Dat zijn de veerkrachtige mensen. Die denken meteen: wat kan ik hier zelf aan doen? Die gaan bijvoorbeeld nog snel naar de kapper. Maar er is ook een categorie die net andersom reageert. Die bevriezen: oei, wat moet ik nu?"

Hoe lang houden we dit nog vol?

Het wordt steeds lastiger voor mensen om de maatregelen vol te houden, merkt de psycholoog. "Wat zou het fantastisch zijn wanneer we weten hoe lang het nog duurt. Dan kunnen we daar naartoe leven en ons er beter bij neerleggen. Maar juist die onzekerheid maakt het extra zwaar. We hebben als mensen houvast nodig. Dat we weten hoe lang we nog moeten volhouden. En juist die houvast is er op dit moment niet."
Kapster Geartsje van der Ploeg