50PLUS wil dat Provinciale Staten niet langer fysiek vergaderen

Met de coronacijfers van nu is het niet verantwoord dat Provinciale Staten van Fryslân nog fysiek bij elkaar komen. Dat zegt statenlid Theun Wiersma van 50PLUS. Wiersma heeft de statenvergadering van afgelopen week thuis in Drachten digitaal gevolgd. Hij kon daardoor niet deelnemen aan het politieke debat, maar wel meestemmen aan het einde van de vergadering.
De steategearkomste fan oktober yn de kommisjeseal ûnder yn it Provinsjehûs. 50PLUS wie hjir net by. © Omrop Fryslân
Wiersma vindt de gang van zaken minder democratisch. "Ik kan zo het geluid van de mensen die ik vertegenwoordig, de 50-plussers, niet laten klinken. Dat betekent dat de Friese democratie in het gedrang komt. De enige manier om die stem te laten horen was door een risico te nemen met de eigen gezondheid. Ik vind dat je dat niet van iemand mag vragen."
50PLUS wil daarom dat de provincie weer snel overstapt op digitale vergaderingen voor alle Statenleden, zoals afgelopen voorjaar. Fysiek vergaderen, zoals de staten afgelopen woensdag deden, vindt Wiersma niet veilig. Provinciale Staten vergaderen sinds een tijd niet meer in de historische statenzaal, maar in de veel grotere commissiezaal onder in het provinciehuis.

Koffie-apparaat

Toch beleeft Wiersma de vergaderingen als niet al te veilig. "Als je eenmaal zit, kun je die anderhalve meter afstand wel houden. Maar bij een schorsing of pauze vliegt iedereen tegelijk naar het koffie-apparaat of de deur. Je zit ook allemaal aan dezelfde trapleuning en dat is nu eenmaal een risico in deze tijd."
Het Presidium - dat is het overleg van alle fractievoorzitters - praat komende woensdag over het voorstel van 50PLUS om voorlopig digitaal te vergaderen.
Steatelid Theun Wiersma fan 50PLUS