Lucy Neetens en Youvan Bergsma winnen schrijfwedstrijd over Grutte Pier

Op 28 oktober is het 500 jaar geleden dat Grutte Pier overleed. De 'held' uit Kimswerd is bekend vanwege zijn 'Bûter brea en griene tsiis', zijn allemachtige grote zwaard en dat hij zo groot was. Twee ondernemers uit Kimswerd, Sjoukje Tijssen en Jamila Jarir, schreven een schrijfwedstrijd uit over Grutte Pier. De winnaars zijn Lucy Neetens (eerste prijs) en Youvan Bergsma (tweede prijs).
© Sjoukje Tijssen
Lucy Neetens komt uit Hoorn en schreef het Nederlandstalige verhaal 'Hemelsvaartdag' over een dode Grutte Pier in de hemel. Het is een speels verhaal, maar het stelt ethische vragen. Ze heeft vaker verhalen geschreven en ook wel prijzen gewonnen. Ze wint een tegeltableau bestaande uit 28 tegels van Pier, gemaakt door Sjoukje Tijssen van FRIEStile uit Kimswerd.
Youvan Bergsma schreef het verhaal 'De nije frijheid' waarin ze clichés afbreekt en Grutte Pier verbindt met de actualiteit. "Ik ben er heel blij mee. Wat een verrassing", zei ze. Ze schrijft wel vaker, maar meer liedjes. Ze wint een overnachting in Hotel Grutte Pier in Kimswerd voor twee personen.
De winnaars zijn bekend gemaakt in het radioprogramma Buro de Vries. Er waren 52 verhalen ingezonden. De jury van de schrijfwedstrijd bestond uit Willem Schoorstra en Meindert Bylsma.
Luister naar Buro de Vries over Grutte Pier

Beeld van Grutte Pier

In Buro de Vries was ook een gesprek met schrijver Willem Schoorstra en dorpshistoricus Reinder Politiek. Wat is het beeld dat wij van Grutte Pier hebben? Klopt dat nog, of zouden we daar anders naar moeten kijken?
Op 5 december komt een Fryslân DOK over Grutte Pier op Omrop Fryslân televisie, gemaakt door Bart Kingma.