Omrop TIP: Beklimmers van het vlakke land

Overal in onze maatschappij is behoefte aan nieuwe perspectieven. Ook op het platteland. Het oude verhaal van grootschaligheid lijkt uitgewerkt. Met de serie 'Beklimmers van het vlakke land' geeft Fryslân DOK ruimte aan een nieuw verhaal voor het platteland.

Aflevering 1: Perspectief

Overal in Fryslân ontstaan ideeën en initiatieven, van energiecoöperaties tot pluktuinen en technologische innovaties. Tegelijkertijd is er ook weerstand tegen vernieuwing, helemaal als die van buitenaf wordt opgelegd. Als de levensstijl onder druk gezet wordt door nieuwe regels of door bewegingen die tradities de maat nemen, gaat het platteland voorop in het verzet.
Ut 'Beklimmers fan it flakke lân' © Remko Smids, Karina Kroft

Misverstand

In de vernieuwing van het platteland is het dus zaak om goed perspectief te kiezen. Waar moeten de plannen vandaan komen, wat is de rol van de bewoners zelf, met welke mentaliteit? Filosoof Hans Peter Benschop denkt dat er een groot misverstand is tussen plattelanders aan de ene kant en wetenschappers en bestuurders aan de andere kant. Benschop denkt dat een andere opstelling naar het platteland toe veel vruchtbaarder kan zijn.
Hans Peter Benschop © Omrop Fryslân

'Brede welvaart'

Op het Fries Sociaal Planbureau (FSP) zijn ze bekend met 'de Friese paradox': in Fryslân ligt het welvaartsniveau lager dan gemiddeld in ons land, maar het geluksniveau ligt hoger. Vanuit die gedachte werkt Marijn Molema van het FSP aan het begrip 'brede welvaart'. In Fryslân zouden we beter moeten worden in het benoemen van onze eigen kwaliteiten en die verder ontwikkelen.
Marijn Molema, FSP © Omrop Fryslân

Blija

Dat is precies wat ze doen in Blija. Inwoners leggen zich niet neer bij de kwalificatie 'krimpdorp', maar werken met toewijding aan een zo goed mogelijk leven in het dorp. Een van de initiatieven is 'de terp van de toekomst', waarmee Blija het vizier richt op de Wadden en de rijke cultuurhistorie.
Harry Feenstra, betinker 'Terp fan de Takomst' © Omrop Fryslân
Fryslân DOK: 'Beklimmers van het vlakke land, deel 1: Perspectief'
Zaterdag 24 oktober, 15.30 uur, NPO2 (Nederlands ondertiteld, herhaling 25 oktober 13.10 uur)
Zondag 25 oktober, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling ieder uur)