GGD: Coronamaatregelen hebben effect in Fryslân, wachttijden voor testen verdwenen

Het aantal coronabesmettingen in Fryslân is deze week voor het eerst sinds september gedaald in vergelijking met een week eerder. Er kwamen 1051 bij, tegen 1158 vorige week. Volgens de GGD is dit mogelijk een eerste signaal dat de maatregelen van de afgelopen weken effect hebben. Mensen met klachten die een test willen doen, kunnen binnen 24 uur terecht op een van de testlocaties in de provincie.
Coronamaatregels hawwe effekt yn Fryslân, wachttiden foar testen ferdwûn
Aan de GGD is deze week gemeld dat er 4 mensen zijn overleden, die corona hadden. Dat is sinds april het hoogste aantal in een week tijd. In totaal zijn er nu officieel 76 coronapatiënten overleden. Er zijn deze week 14 ziekenhuisopnamen gemeld, het hoogste aantal sinds eind maart.

Meeste besmettingen in Súdwest-Fryslân

De meeste besmettingen zijn de afgelopen week vastgesteld in de gemeente Súdwest-Fryslân (214). Dat is voor het eerst sinds tijden meer dan in Leeuwarden (198). In 8 van de 18 gemeenten neemt het aantal besmettingen nog toe.

Stabilisatie

Toch lijkt de situatie zich na weken van oplopende aantallen coronabesmettingen in Fryslân nu te stabiliseren. En dat gaat tegen de landelijke trend in, want landelijk lopen de cijfers nog steeds flink op. Op Zeeland na heeft Fryslân de laagste besmettingscijfers.
Marleen Luning, arts infectiebestrijding van de GGD Fryslân: "We zijn voorzichtig positief. We zijn ook benieuwd of deze daling gaat doorzetten, of dit echt een effect is van de maatregelen die genomen zijn. Dat zou heel mooi zijn."
Bekijk hieronder het aantal coronabesmettingen in Fryslân van de laatste 3 weken:

Recordaantal testen

Deze week is er een recordaantal van 10.117 testen afgenomen, 749 meer dan vorige week. Komende woensdag open in Kollum de vierde testlocatie. De GGD wil binnenkort nog een vijfde locatie openen in Heerenveen of omgeving.
De yngong fan de coronafirus-testlokaasje yn Drylts © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Ook is de GGD voor de komst van snelteststraten, maar die moeten wel betrouwbaar zijn. "Hoe sneller mensen het weten, daar is iedereen bij gebaat", zegt Luning. "We vinden het heel belangrijk dat die testen betrouwbaar zijn en daarover is nog wel discussie, omdat we merken dat er overal teststraten uit de grond worden gestampt. Die zijn niet allemaal even betrouwbaar. Vandaar dat we nog steeds vragen of mensen zich vooral via coronatest.nl en het landelijk nummer (0800-1202, red.) willen aanmelden."

Meeste besmettingen thuis

Volgens Luning blijkt dat de meeste besmettingen in de thuissituatie voorkomen. "Eigenlijk daar waar men het idee heeft dat men veilig is. Dus bij familie, vrienden en soms ook op het werk bij collega's met wie je al heel nauw omgaat."
Marleen Luning, arts infectieziektenbestrijding van de GGD Fryslân
Kijk voor meer cijfers over het coronavirus op onze dossierpagina.