liveblog | 24 oktober 2020

Coronanieuws vrijdag 23 oktober: tientallen Cambuursupporters negeren anderhalve meter bij kampioensfeest

In dit liveblog was het laatste nieuwe over het coronavirus in Fryslân te volgen.
Bijgewerkt: 24 oktober 2020, 23:33
vrijdag 23 oktober 2020
23:25

Tientallen Cambuursupporters negeren anderhalve meter bij kampioensfeest

Op het Cambuurplein zijn tientallen mensen bij elkaar. Ze vieren dat Cambuur zo goed als zeker de periodetitel pakt. Daarbij houden ze zich niet aan de anderhalvemeterregel. Dat meldt een getuige. De fans schreeuwen, en steken vuurwerk af. Agenten zijn er bij, maar grijpen niet in.
Tsientallen Cambuursupporters negearje oardel meter by kampioensfeest
20:16

Brandweer: publiek bij brand Sneek houdt zich niet aan anderhalve meter

Hulpverleners zeggen dat er veel mensen staan te kijken bij een brand in Sneek. Niet iedereen houdt zich aan de anderhalve meter afstand. Dat zegt een woordvoerder van de bandweer. Ze doet een dringend beroep op de mensen die er zijn, om naar huis te gaan.
Bij de brand in Sneek zijn vier mensen in het ziekenhuis geraakt. Het is niet duidelijk hoe ze er precies aan toe zijn. De brand brak uit op de derde verdieping van een portiekflat aan de Rijperahemstraat.
18:40

Basisschool op Ameland dicht na coronabesmetting

Openbare basisschool De Schakel op Ameland is dichtgegaan omdat een leerkracht positief getest is op corona. De kinderen blijven ook komende maandag nog thuis van school. Maandag zal er ook worden besloten of de kinderen dinsdag weer naar school kunnen. Intussen worden meer mensen getest die met de besmette leerkracht in aanraking zijn geweest.
18:22

Buma wil dit weekend nog afwachten: "Te vroeg voor een complete lockdown"

Voorzitter Sybrand Buma van de Friese veiligheidsregio vindt het nog te vroeg voor een complete lockdown. Hij wil eerst de besmettingscijfers van dit weekend nog afwachten. Dat zegt hij in It Polytburo.
Buma geeft toe dat het met de besmettingscijfers niet goed gaat in het land, maar een totale lockdown brengt veel schade met zich mee, zegt hij, vooral op economisch vlak. In een land als China lijkt zo'n lockdown wel resultaat te hebben, maar Buma twijfelt aan die cijfers. Bovendien, zegt hij, isChina een dictatuur, waar zulke maatregelen gemakkelijker genomen kunnen worden.
18:04

Helft minder planbare operaties in Tjongerschans

Vanaf maandag gaat ongeveer 50 procent van de planbare operatie van ziekenhuis Tjongerschans niet door in verband met het afschalen van de reguliere zorg. Dat zegt crisismanager Jacqueline Wijnveen van het ziekenhuis.
Wijnveen geeft aan dat de totale zorg niet voor 50 procent wordt afgeschaald, want er zijn nog wel spoedoperaties en dergelijke. De totale reguliere zorg die Tjongerschans vanaf maandag kan leveren, is ongeveer 60 tot 65 procent van wat ze normaal kunnen.
17:21

Minister: regionale samenwerking uitbreiden om acute zorg beschikbaar te houden

Door de snelle toename van het aantal coronabesmettingen neemt de druk op de zorg toe. Dat zegt minister Tamara van Ark van medische zorg. Om ervoor te zorgen dat de acute zorg beschikbaar blijft, heeft ze met de betrokken partijen nieuwe maatregelen afgesproken. Eén van die maatregelen is dat de regionale samenwerking van alle zorgaanbieders uitgebreid wordt, ook als het gaat om de reguliere zorg.
Bovendien krijgt het landelijk centrum voor patiëntenspreiding een meer sturende rol bij de verdeling van coronapatiënten over het land. Dat centrum bepaalt vanaf nu een week vooruit hoeveel capaciteit vrijgehouden moet worden voor de coronazorg, zodat ziekenhuizen zich er tijdig op kunnen voorbereiden.
Jacqueline Wijnveen is crisiscoördinator van het ziekenhuis Tjongerskâns in Heerenveen. Ze zegt dat het goed is dat de minister actie onderneemt. "Dit betekent voor ons dat we meer moeten afschalen, om onze verantwoordelijkheid voor het geheel te nemen."
"We bekijken wat er kan worden uitgesteld. De medisch specialisten beoordelen dat van patiënt tot patiënt. Iemand die nu op een wachtlijst staan, kan ook een spoedgeval worden. En dat wil je niet."
16:58

Grote zorgen over oplopende coronacijfers bij MCL, "maar de sfear binnen het team is goed"

De mensen op de longafdeling van het MCL hebben grote zorgen over de toenemende coronacijfers. Dat zegt Gerbrich de Vries. Ze werkt op de longafdeling van het MCL, Het is een hecht team, dat veel heeft meegemaakt, zegt ze. "Wij staan er met elkaar en voor de patiënten."
Ze heeft de indruk dat mensen nog niet genoeg in de gaten hebben dat ze mondmaskers moeten dragen. "Het is heel belangrijk om het signaal te geven dat mensen dat moeten zoen. We moeten ons aan de maatregelen houden, want die zijn er niet voor niets.
16:35

Horeca krijgt 2.500 euro

Er komt een eenmalige extra uitkering voor horecabedrijven die vanwege de coronacrisis dicht zijn. Ze krijgen een bedrag van 2.500 euro, zeggen Haagse bronnen tegen de NOS.
16:17

Kabinet legt "alle scenario's op tafel" als besmettingscijfers niet teruglopen: avondklok niet uitgesloten

Het kabinet legt "alle scenario's op tafel" als eind volgende week de besmettingscijfers nog steeds niet teruglopen. Dat zegt zowel premier Mark Rutte als coronaminister Hugo de Jonge vrijdag na de ministerraad.
Ook een avondklok wordt niet uitgesloten, zegt de premier desgevraagd. Maar door de maatregelen die al zijn getroffen, zoals het verbod op alcohol op straat en het sluiten van de horeca, "begint het in zijn effect te lijken" op een avondklok. Het kabinet ziet ook in gegevens uit bijvoorbeeld parkeermeters dat er 's avonds minder mensen op straat zijn of zich rond bewegen.
16:00

's Avonds geen alcohol in hotels meer

Hotels mogen vanaf 20.00 uur geen alcohol meer schenken in hun bars en restaurants. Ook mag de drank dan niet meer worden geleverd via roomservice. Deze aanscherping van de coronamaatregelen gaat meteen vrijdagavond in, meldt een woordvoerder vrijdag namens het kabinet. Het kabinet trekt daarmee één lijn met het verbod op de verkoop van alcoholische dranken in winkels tussen 20.00 en 07.00 uur.
15:38

Maandag duidelijkheid over eventuele persconferentie

Het is nog niet zeker of premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdag weer een persconferentie geven over de aanpak van het virus en het aantal besmettingen. De Jonge geeft aan hier maandag waarschijnlijk meer over te weten.
15:22

Besmettingen in woonzorgcentrum

Veertien bewoners en drie medewerkers van woonzorgcentrum De Hofwijck in Leeuwarden zijn besmet met het coronavirus. Op de hele locatie van de KwadrantGroep is in ieder geval tot volgende week vrijdag geen bezoek welkom.
14:14

Nieuwste coronacijfers

Er zijn de afgelopen 24 uren in Fryslân 155 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat zijn er 23 meer dan gisteren, toen waren het er 132. De 155 besmettingen zijn net iets meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen. De meeste besmettingen zijn het afgelopen etmaal vastgesteld in Súdwest-Fryslân (23). Daarna komt Leeuwarden met 21.
In Fryslân is het afgelopen etmaal één nieuw sterfgeval gemeld, het gaat om een inwoner van Smallingerland.
Landelijk zijn er voor het eerst meer dan 10.000 besmettingen vastgesteld in één dag. Het waren er 10.007.
Kijk voor meer cijfers over het coronavirus op onze dossierpagina.
13:31

GGD: Maatregelen hebben effect

Het aantal coronabesmettingen in Fryslân is deze week voor het eerst sinds september gedaald in vergelijking met een week eerder. Er kwamen 1051 bij, tegen 1158 vorige week. Volgens de GGD is dit mogelijk een eerste signaal dat de maatregelen van de afgelopen weken effect hebben. Mensen met klachten die een test willen doen, kunnen binnen 24 uur terecht op een van de testlocaties in de provincie.
Aan de GGD is deze week gemeld dat er 4 mensen zijn overleden, die corona hadden. Dat is sinds april het hoogste aantal in een week tijd. In totaal zijn er nu officieel 76 coronapatiënten overleden. Er zijn deze week 14 ziekenhuisopnamen gemeld, het hoogste aantal sinds eind maart.
Toch lijkt de situatie zich na weken van oplopende aantallen coronabesmettingen in Fryslân nu te stabiliseren. En dat gaat tegen de landelijke trend in, want landelijk lopen de cijfers nog steeds flink op. Op Zeeland na heeft Fryslân de laagste besmettingscijfers.
Marleen Luning, arts infectiebestrijding van de GGD Fryslân: "We zijn voorzichtig positief. We zijn ook benieuwd of deze daling gaat doorzetten, of dit echt een effect is van de maatregelen die genomen zijn. Dat zou heel mooi zijn."
Marleen Luning, dokter infectieziektebestrijding van de GGD Fryslân
11:56

Coronabesmetting bij Van Andel Ouderenpsychiatrie in Harlingen

Een patiënt van afdeling de Parlevinker van Van Andel Ouderenpsychiatrie in Harlingen is besmet geraakt met het coronavirus. Dat meldt GGZ Fryslân, waar Van Andel onderdeel van is. Er verblijven op dit moment 20 patiënten op deze afdeling. Zij worden nu allemaal in isolatie op hun eigen kamer verpleegd.
Medewerkers van de afdeling verlenen de zorg met persoonlijke beschermingsmiddelen en krijgen daarbij hulp van medewerkers die geschoold zijn om te werken op de corona-afdeling van GGZ Fryslân. Er wordt nu bron- en contactonderzoek uitgevoerd. De afdeling is voorlopig afgesloten voor bezoek.
10:52

Minder coronapatiënten in Friese ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen is teruggelopen, in vergelijking met de laatste cijfers. Er liggen nu 16 coronapatiënten op de intensive care in Fryslân, dat is één minder dan woensdag. Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen is teruggelopen van 45 naar 41.
09:46

Eerste Nederlandse coronapatiënten overgebracht naar Duitsland

Voor de eerste keer in de tweede golf worden Nederlandse coronapatiënten overgebracht naar ziekenhuizen in Duitsland. Om 9:30 uur is de eerste intensive care-patiënt overgebracht. De verplaatsing moet de druk op Nederlandse ziekenhuizen verminderen. Later vandaag wordt een tweede ic-patiënt overgebracht naar Duitsland.
08:53

Supermarktmedewerkers eisen betere arbeidsvoorwaarden

Personeel van verschillende supermarktketens, waaronder AH, Lidl en Jumbo, heeft een gezamenlijke brandbrief geschreven aan hun werkgevers. Dat meldt de vakbond FNV. De supermarktmedewerkers willen betere arbeidsvoorwaarden vanwege de coronacrisis en de gevolgen die die voor hen heeft. Ze schrijven: "Jullie boeken miljoenen winst, maar willen onze toeslagen afpakken en ons geen fatsoenlijke loonsverhoging geven. Terwijl jullie veilig vanuit huis werken en wij elke dag in de supermarkt de kastanjes uit het vuur halen."
De brief is opgesteld als reactie op de voorstellen van de werkgevers in de supermarktbranche, die momenteel onderhandelen met de vakbonden over een nieuwe cao. De vorige cao liep af in april 2020.
07:40

"Help kankerpatiënten, houd je aan coronamaatregelen"

KWF Kankerbestrijding en de Taskforce Oncologie roepen iedereen in Nederland nadrukkelijk op zich aan de coronamaatregelen te houden. KWF en de taskforce, waarbij tal van organisaties zijn aangesloten die zich bezighouden met de zorg voor kankerpatiënten, zijn bezorgd dat de sterke toename van het aantal coronapatiënten gevolgen zal hebben voor de oncologische zorg.
"We zien dat het niet goed gaat, de druk op de zorg neemt alsmaar toe", zegt directeur van KWF Johan van de Gronden. "Daarom vraag ik aan iedereen: wil je echt iets doen voor kankerpatiënten, houd je dan aan de coronamaatregelen." Als het aantal besmettingen daalt, zal uiteindelijk ook het aantal opnames weer dalen, waardoor de reguliere zorg op peil kan blijven.
De organisaties wijzen erop dat tijdens de eerste coronagolf het aantal kankerdiagnoses is gedaald. De achterstand die toen ontstond, is volgens hen nog niet ingelopen.
07:35

Opener shorttrackseizoen geschrapt

De International Invitation Cup, die voor de komende drie dagen in Heerenveen op het programma stond, gaat niet door. Het hat de opening moeten zijn van het shorttrackseizoen. De Nederlandse schaatsbond KNSB heeft het shorttracktoernooi op het laatste moment afgelast vanwege de coronacrisis.
Een woensdag afgenomen coronatest onder alle deelnemers aan de Invitation Cup leverde twee positieve resultaten op. Het gaat om de Nederlandse schaatsster Xandra Velzeboer en een Poolse shorttracker.
Eerder liet Sjinkie Knegt zich al kritisch uit over het toernooi. Hij noemde het onverantwoord.
07:30

Goedemorgen

Goedemorgen en welkom bij dit liveblog van vrijdag 23 oktober over het coronavirus in Fryslân. Het belangrijkste nieuws van gisteren kun je hier teruglezen.