KNSB schrapt openingstoernooi shorttrackseizoen na coronabesmettingen

De International Invitation Cup, die voor de komende drie dagen in Heerenveen op het programma stond, gaat niet door. Het hat de opening moeten zijn van het shorttrackseizoen. De Nederlandse schaatsbond KNSB heeft het shorttracktoernooi op het laatste moment afgelast vanwege de coronacrisis.
Shorttrackers op it iis © Martin de Jong
Een woensdag afgenomen coronatest onder alle deelnemers aan de Invitation Cup leverde twee positieve resultaten op. Het gaat om de Nederlandse schaatsster Xandra Velzeboer en een Poolse shorttracker.
Velzeboer is een van de vijf Nederlandse rijders die al in zelfisolatie zaten, omdat dinsdag ploeggenoot Dennis Visser positief was getest. Hij ging daarop in quarantaine. De andere drie zijn Sjinkie Knegt, Sven Roes en Bram Steenaart.

"Optelsom van factoren"

"Het was een optelsom van factoren", zegt Carl Mureau van de KNSB. "Er waren al veel concurrenten weggevallen. De Duitsers en de Italianen kwamen al niet. Toen viel Polen ook nog uit. En je eigen team is al uitgedund... Daarom hebben we besloten het niet te doen."
Wat ook meespeelt in de beslissing is het groeiende aantal besmettingen in Nederland, liet de KNSB weten. Mogelijk komt er later dit seizoen nog een alternatief toernooi. Eerder liet Sjinkie Knegt zich al kritisch uit over het toernooi. Hij noemde het onverantwoord.

NK afstanden

Voor volgend weekend staat het NK afstanden op het programma in Thialf. De voorbereidingen daarvoor zijn nog in volle gang. Mureau: "Ook daarvoor geldt dat we er alles aan doen om de wedstrijd coronaproof te laten verlopen. Het moet verantwoord en veilig zijn. Als daar enige twijfel over is, doen we het niet. Vooralsnog staan de seinen gewoon op groen."
Carl Mureau van de KNSB