Wijkcentrum De Klomp in Leeuwarden verliest zicht op cliënten

Door de coronacrisis raakt een grote groep kwetsbare mensen uit beeld van hulpverleners en andere instanties. De voorzieningen waar ze anders nog altijd heen konden, zijn veel beperkter open en ook zijn veel mensen bang dat ze daar corona zullen oplopen, terwijl anderen weer niet met een mondkapje op ergens willen zijn. Een probleem, want daardoor raken mensen die het al lastig hebben meer in isolement en komt armoede en eenzaamheid om de hoek kijken. Bij netwerkcentrum Oud Oost maken ze zich zorgen om hun vaste klanten, die nu niet meer komen.
De Klomp ferliest sicht op kliïnten
Het centrum werd drie jaar geleden geopend. Er worden cursussen gegeven, er kan een bakje worden gedronken, er is een kapper en een 'kledingweggeefwinkel'. Normaal kwamen er tientallen mensen per dag binnen, meer dan 200 per week. Vrijwilligers helpen deze mensen op de goede weg of als er problemen zijn.
Nu kunnen er vanwege de maatregelen nog maar 15 mensen binnen zijn. De 12 stagiaires die er waren kunnen niet meer helpen en veel mensen komen niet meer. Hoe het met die mensen gaat is niet duidelijk. Senan Hubanic van Oud Oost denkt dat er veel problemen zullen ontstaan door deze situatie.
Er zijn niet veel mogelijkheden om de mensen thuis op te zoeken vanwege alle beperkingen. Hij hoopt dat ook dat de hele maatschappij meehelpt om de kwetsbare mensen in hun omgeving extra aandacht te geven.
© Simone Scheffer
De kledingwinkel bijvoorbeeld heeft anders zo'n 50 tot 60 mensen op een dag, nu komen er nog maar 1 of 2. Volgens Linda van de 'weggeefwinkel' is dat om verschillende redenen. Zo moet er nu gereserveerd worden om langs te komen. Het zijn vaak mensen met een taalachterstand, die vinden het lastig zoiets te doen en anderen durven niet meer.
Ze maakt zich grote zorgen over deze groep. Ze heeft een klantenbestand van 750 mensen. "Die zitten niet voor niks in deze bak, die komen verder in de ellende hierdoor", zegt Linda.
© Simone Scheffer
Op donderdag zitten er altijd een kleine 60 mensen te eten in het centrum. Jefta is de kok en maakt de maaltijden klaar. Nu is er een afhaalsysteem. Hooguit 15 mensen komen langs om wat te halen, de rest komt niet meer. Het is een gemis, de gezelligheid van bij elkaar zitten hier", zegt Jefta.
En ook kapper Ali heeft zijn cursus knippen moeten staken. Hij ziet zijn cursisten ook niet meer. "Dat is heel erg vind ik", zegt hij.
© Simone Scheffer
Sigrid is crisiscoördinator en ook zij is bezorgd. Daarnaast wordt het voor het centrum ook steeds lastiger om voedselpakketten te maken. Er komt minder geld binnen van sponsoren en ook minder eten. Maar de eenzaamheid van mensen, vindt ze het ergst. "Mensen kwamen hier en konden dan even klagen, hun verhaal kwijt, en nu komen ze niet meer. Ik maak me zorgen", aldus Sigrid.