Kerstpakket dit jaar duurder en luxer, bezorging door de brievenbus

De coronapandemie zorgt er dit jaar voor dat bedrijven andere kerstpakketten aanschaffen voor hun medewerkers. De kerstattentie mag dit jaar wat meer kosten, de inhoud is anders en de orders komen wat later op gang. Dat zegt een groot kerstpakkettenbedrijf uit Sneek.
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Een volledig nieuwe trend zijn kleine, platte kerstpakketten die door de brievenbus kunnen. "Daar kan zelfs een witte wijn in, die gaat dan in plastic. We noemen het een thuiswerkerspakket. 75% van onze pakketten worden dit jaar thuisbezorgd", zegt Louke Koopman van Yokado uit Sneek.

Luxer en duurder

De pakketten zijn dit jaar net wat luxer en duurder dan anders. Neem bijvoorbeeld het volledige Airfryer-pakket. Een bedrijf betaalt daar bij het kerstpakkettenbedrijf 130 euro voor. Daar staan de goedkopere pakketten van tussen de 20 en 35 euro tegenover die meer gericht zijn op een gezellige avond thuis op de bank. Daar zit dan een spelletje bij aangevuld met zaken als chips, wijn en andere hapjes voor bij de borrel.
Je zou zeggen dat mensen dit jaar geen behoefte hebben van spullen die doen denken aan reizen, omdat dat vanwege de coronacrisis niet echt meer kan. Dat valt echter wel mee. "Sommige bedrijven nemen alsnog een 'travelpakket', zodat personeel na de coronaperiode weer zin krijgt om op reis te gaan", benoemt Koopman.
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Er wordt dit jaar meer uitgegeven aan de kerstcadeaus voor mensen, omdat er een regeling voor werkgevers is aangepast. "Dat is de WKR-regeling, de werkkostenregeling. Die was 1,7% van het totale brutoloon, die is nu 3%. De budgetten gaan daardoor flink omhoog", legt Koopman uit.
Daar komt bij dat kerstfeesten of zomerbarbecues bij bedrijven niet door zijn gegaan en daardoor is er wat geld overgebleven voor een mooi kerstpakket.

Warme septembermaand

Mede door de warme septembermaand en de coronacrisis komen de orders voor de attenties wel later op gang. Op 1 november begint het bedrijf met het inpakken en versturen van de pakketten. "Dat gaat een enorme logistieke puzzel worden omdat we nu veel meer thuis gaan bezorgen. Normaal gesproken is dat slechts 20% van de leveringen", vertelt Aline Elgersma van Yokado in het magazijn.
Met sommige ondernemers heeft de cadeauleverancier afspraken gemaakt zodat werknemers bijvoorbeeld bij de bakker of slager hun kerstpakket op kunnen halen. Online kan dan uitgekozen worden waar het kerstpakket wordt opgehaald.
Louke Koopman en Aline Elgersma van Yokado uit Sneek