Koningshuiskenner Bilker: Is er dan niemand die zegt: Majesteit, beter niet

Koning Willem-Alexander is in zijn verklaring deze woensdag uitvoerig ingegaan op zijn Griekenlandvakantie waar ophef over is ontstaan. Verslaggevers die het Koninklijk Huis volgen, noemen het opmerkelijk. "Dat hij zelf het boetekleed aantrekt, is nooit eerder vertoond", zegt Kysia Hekster van de NOS. Wat vindt de Friese Oranjekenner Bearn Bilker ervan?
© ANP
Bilker noemt de situatie uniek. "Dit is heel uitzonderlijk. Zoiets moet niet vaker voorkomen, want dan wordt het gezag van de koning erg aangetast. Ik dacht hoe gaat hij zich hier nu uit redden?"

Inschattingsfout

"Dit is meer dan een beetje dom, want dit is de zoveelste keer. Eerdere voorbeelden zijn de villa in Mozambique en het pilsje met Putin. De koning maakt keer op keer een inschattingsfout en dat betreur ik", zegt Bilker.

Waarom waarschuwt niemand?

"De koning en koningin moeten onberispelijk zijn. En met de kinderen moeten ze ook oppassen.. Rare dingen doen kan niet. Dat ziet je nu ook met de affaires van de koningshuizen van Spanje en België, en het begint ook in Thailand. Is er dan niemand die zegt: Majesteit, dit kunt u beter niet doen ?"