liveblog | 21 oktober 2020

Coronanieuws woensdag 21 oktober: 138 nieuwe besmettingen

In dit liveblog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in Fryslân.
Bijgewerkt: 22 oktober 2020, 07:29
woensdag 21 oktober 2020
21:49

Statenleden vergaderen elders

21:33

'Slach om 'e Toer' gaat dit jaar niet door

De wandeltocht Slach om 'e Toer gaat dit jaar niet door. Het evenement bij Surhuizum is vanwege het coronavirus van de baan. De tocht begint normaliter bij MFC De Delfeart in Surhuizum en gaat naar Surhuisterveen, Drachtstercompagnie, Trimunt en terug. Ieder jaar lopen er meer dan duizend wandelaars mee en daarom is er volgens de organisatie geen beginnen aan.
20:46

Virologen: 72 uur zelfisolatie bij positieve test zonder klachten eigenlijk te kort

Mensen die positief zijn getest op COVID-19 en (nog) geen last hebben van symptomen krijgen het RIVM-advies drie dagen in zelfisolatie te gaan. Bekende virologen zetten vraagtekens bij de voorgeschreven 72 uur, nu het aantal besmettingen toeneemt.
Het zou veiliger zijn om tien dagen zelfisolatie aan te houden. "Want het duurt maximaal tien dagen tot je klachten krijgt", zegt Niesters van UMCG.
Het RIVM laat weten dat het beleid erop gericht is om uit te sluiten dat mensen in de zogenaamde presymptomatische fase zitten, waarin volgens het instituut meestal binnen 72 uur symptomen ontwikkeld worden. Met de toevoeging dat het Outbreak Management Team zich de komende tijd nog eens zal buigen over het beleid.
20:28

Een brief van burgemeester Sybrand Buma aan de inwoners van Leeuwarden

18:42

Q&A: Longarts Wouter van Geffen beantwoordt vragen over corona

Wouter van Geffen, longarts bij het Leeuwarder ziekenhuis MCL, beantwoordde woensdagmiddag in het radioprogramma Weistra op Wei zoveel mogelijk vragen van de luisteraars over corona.
© Omrop Fryslân, Aise van Beets
18:30

Voortaan kunnen meer bedrijven de provinciale Anderhalvemeter-regeling gebruiken

18:27

Ziekenhuis MCL in Leeuwarden wijzigt de bezoektijden

18:26

"Scholen sluiten is laatste maatregel tegen coronavirus"

Dat zegt bestuursvoorzitter Anne Leijenaar voor scholengemeenschap Bogerman in Sneek. Deskundigen willen de middelbare scholen sluiten, omdat in de leeftijdscategorie van die kinderen steeds meer besmettingen plaatsvinden. "Dat is een stap die veel te ver gaat", zegt Leijenaar.
Bogerman
18:25

Coronabesmetting bij shorttrackploeg

Bij shorttracker Dennis Visser uit Lemmer uit de Nederlandse ploeg is het coronavirus vastgesteld. Hij zit intussen in quarantaine in zijn appartement in Heerenveen. Het is niet duidelijk of dit eventueel gevolgen zal hebben voor de wedstrijden van dit weekend in de Invitation Cup.
14:49

Supermarkt Terschelling gesloten

De COOP in Midsland op Terschelling is op dit moment gesloten vanwege een positieve besmetting binnen het team van medewerkers. Op de deur hangt een briefje met de mededeling: "wij zijn genoodzaakt om voor ieders veiligheid hierin een besluit te nemen".
© ProNews Producties
14:15

Nieuwe cijfers

In de afgelopen 24 uren zijn er 138 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in Fryslân, dat zijn er twintig minder dan gisteren. De meeste besmettingen waren in Súdwest-Fryslân (31) en Leeuwarden (17). Daarna komen De Fryske Marren met 14 en Waadhoeke met 12.
Er is één Fries overleden aan het coronavirus, een inwoner van De Fryske Marren.

Aantal besmettingen 21 oktober

Gemeente Aantal besmettingen
Achtkarspelen 5
Ameland 1
Harlingen 2
Heerenveen 7
Leeuwarden 17
Ooststellingwerf 7
Opsterland 4
Schiermonnikoog 0
Smallingerland 11
Terschelling 0
Vlieland 0
Weststellingwerf 11
Tytsjerksteradiel 5
Dantumadiel 1
Súdwest-Fryslân 31
De Fryske Marren 14
Waadhoeke 12
Noardeast-Fryslân 10
Totaal: 138
12:49

Sjinkie: shorttracken niet verantwoord

Shorttracker Sjinkie Knegt vindt het niet verantwoord dat dit weekend de Invitation Cup in Heerenveen wordt georganiseerd. "Je haalt allemaal nationaliteiten naar Thialf. Ik ben geen viroloog, maar dat lijkt me niet slim." Van vrijdag tot en met zondag wordt de eerste shorttrackwedstrijd van het seizoen gehouden.
11:57

Longarts geeft antwoord op coronavragen

© eigen foto MCL
De tweede coronagolf raakt Fryslân veel harder dan de eerste. Ziekenhuizen kunnen minder reguliere zorg bieden. Duitsland staat klaar om Nederlandse patiënten over te nemen. Maar hoe groot is de kans dat ik daar terecht kom? Worden kankergevallen over het hoofd gezien, omdat artsen denken dat het om corona gaat? En krijg ik nu in het ziekenhuis wel dezelfde zorg die anderen vorig jaar gekregen hebben? Al je vragen over het coronavirus kun je stellen aan longarts Wouter van Geffen van ziekenhuis Medisch Centrum Leeuwarden. Hij is tussen 16.00 en 17.00 uur te gast in het radioprograma Weistra op Wei. Dat is niet alleen op de radio, maar ook rechtsstreeks te zien bij Omrop Fryslân op televisie, en online.

Stel je vragen hier

Je kunt je vragen insturen via de Omrop-app, of met een berichtje naar 06 20 499 199. Mailen kan ook, naar weistraopwei@omropfryslan.nl. En vanaf 16.00 uur kun je met de uitzending bellen. Het telefoonnummer is 058 212 36 18.
11:54

CoronaMelder 3,7 miljoen keer gedownload

De app CoronaMelder is door bijna 3,7 miljoen mensen gedownload. Bijna een derde van hen is tussen de 50 en 65 jaar. Sinds 10 oktober kan iedereen de app gebruiken. De app geeft een melding wanneer je in contact bent geweest met iemand die is besmet en geeft dan het advies om in quarantaine te gaan.
10:51

Flinke toename coronapatiënten in ziekenhuis

Er liggen op dit moment 17 coronapatiënten op de intensive cares van de Friese ziekenhuizen. Dat zijn er twee meer dan afgelopen maandag. Eind april was de laatste keer dat er zoveel Friese coronapatiënten op de intensive cares lagen.
Het aantal coronapatiënten op de Friese verpleegafdelingen is flink toegenomen. Het zijn er nu 45, terwijl dat twee dagen geleden nog 29 waren.
Alles is wel onder controle in de Friese ziekenhuizen, zegt woordvoerder Frits Mostert. Ze zijn klaar voor een toename in de cijfers.
09:37

Uitval bij 60% van huisartspraktijken

In bijna zes op de tien huisartspraktijken zijn in de afgelopen week huisartsen of medewerkers uitgevallen door ziekte of quarantaine. Ruim 20 procent van de praktijken heeft daarom minder patiëntenzorg aangeboden, meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging.
08:57

Campagne voor studenten

Onder het motto 'Daar doen we het voor' begint deze woensdag een campagne die studenten moet aanzetten om de coronamaatregelen beter na te leven. De campagne wordt gelanceerd omdat nog steeds een deel van de coronabesmettingen plaatsvindt in studentenhuizen en op andere plekken waar studenten samenkomen.
07:44

Strenger handhaven niet te doen

Strenger handhaven op de coronamaatregelen is 'een illusie'. De politie en boa's zijn daarvoor te dusdanig ondermand, zeggen vier vakbonden tegen het AD. De 25 veiligheidsregio's willen dat er strenger wordt toegezien op het volgen van de regels, maar dat is is "volstrekt onuitvoerbaar", zeggen de politiebonden.
07:13

GGD'en komen tijd tekort

Sommige GGD's zijn niet in staat om de huisarts te informeren wanneer een van zijn patiënten positief is getest op het coronavirus. Het zou te veel tijd kosten om aan alle positief geteste mensen toestemming te vragen of de uitslag naar de huisarts mag én wat dan het e-mailadres is van die huisarts. Dit blijkt uit een brief van 14 oktober van voorzitter André Rouvoet van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland, die in handen is van NRC.
Huisartsen zijn er verbaasd en verbolgen over. "We moeten echt weten wie er besmet is", zegt een van hen. "We weten nu uit studies dat als je bij een ernstig zieke coronapatiënt vanaf zeven dagen na de eerste klachten begint met wat zuurstof én dexamethason (een ontstekingsremmer) herstelkansen echt groter zijn. Maar dan moet je wel weten wíé er besmet is."
06:49

Horeca-omzet keldert minder hard

De pinomzet in de horeca is in de eerste week van de sluiting minder hard gedaald dan tijdens de eerste horecasluiting, in maart. Dat blijkt uit pinomzetcijfers van ING. Dat blykt út sifers fan de bank ING. Waar cafés en restaurants op de eerste dag van de sluiting in maart zo'n 85 procent minder pinomzet draaiden dan normaal voor die tijd van het jaar, was dat op 15 oktober zo'n 65 procent minder. Er wordt nu meer bezorgd en afgehaald.
"Ze hebben geleerd van de vorige sluiting en passen sneller hun businessmodel aan", zegt ING-econoom Marten van Garderen. "Koffietentjes en pizzeria's die eerst niet bezorgden, pakken deze keer de draad weer makkelijker op."
06:23

Hoge werkdruk in verpleeghuizen

Een overgrote meerderheid van het personeel in de verpleeghuizen ervaart op dit moment, aan het begin van de tweede golf, al minstens zo veel werkdruk als tijdens de eerste coronagolf. Dat meldt het NRC op basis van het onderzoek Klaar voor een nieuwe golf? van de Academische Werkplaatsen Ouderenzorg, dat woensdag verschijnt.
Het ziekteverzuim in verpleeghuizen ligt nu landelijk rond de 10 procent en neemt toe, doordat personeel nog psychische klachten heeft van de eerste golf of zelf besmet is geraakt. Door het verzuim ervaart ander personeel meer werkdruk, wat weer tot nieuw ziekteverzuim kan leiden. "Een vicieuze cirkel dreigt", zegt hoogleraar ouderenzorg Jan Hamers, die het onderzoek naar 76 verpleeghuizen leidde.