Kerken helpen eenzamen die het moeilijk hebben met tweede coronagolf

Vrijwilligers van kerken en christelijke organisaties slaan de handen ineen om mensen die helpen die het mentaal zwaar hebben met de tweede coronagolf. Ze willen de gebouwen openstellen of de dorpen of wijken in gaan. Daar is behoefte aan, merken de dominees.
BLOG tsjerken wolle helpe by Corona (NOS)
"Mensen missen nu perspectief. Waren ze tijdens de eerste golf bang voor het virus. Nu is het de uitzichtloosheid. Wanneer is eindelijk alles weer normaal."
Classispredikant Wim Beekman uit Koudum hoort dergelijke verhalen steeds vaker. Daar kunnen vrijwilligers of medewerkers van de kerk een goede rol in spelen, is Beekman van mening.

Ook voor niet-kerkelijken

De kerkelijke en christelijke organisaties hebben in een brief aan het kabinet aangeven de rol van hulpverlener graag op zich te willen nemen. "Er is een speciale website", zegt Beekman.
"Niet alleen is de site een plek waarop mensen kunnen aangeven of ze hulp nodig hebben. Er komt ook een vrijwilliger langs uit de buurt. Gewoon om te luisteren en te praten. Je hoeft daarvoor geen lid van de kerk te zijn", zegt Beekman.
Houd moed, heb lief
Dominee Anne-Meta Kobes
In Heerenveen zijn ze er ook mee bezig. In de protestantse gemeente aldaar loopt de actie 'Houd moed, heb lief.' Deze tekst is geïnspireerd op 1 Korinthiërs 13, vers 7.
Het is een verhaal dat veel stelletjes gebruiken bij hun huwelijk, zegt dominee Anne-Meta Kobes. "In die tekst staat: de liefde helpt je om altijd vol te houden. Dat is wat we nu nodig hebben. Daarmee proberen we mensen een beetje te ondersteunen."
Dûmny Anne-Meta Kobes © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Kobes merkt dat er steeds meer mensen zijn die het mentaal moeilijk hebben in deze tijd. "Er zijn veel dingen uitgesteld naar dit najaar. Neem bijvoorbeeld een 25-jarig huwelijksjubileum. Dan zouden ze dat nu vieren, maar kan het weer niet. Ik merk wel dat de rek er af en toe wel uit is."

Luisteren en activiteiten

Om de mensen te bereiken, zeggen Kobes en Beekman dat het goed is te laten weten dat ze er zijn en willen luisteren. In Heerenveeen proberen ze mensen ook te bereiken met activiteiten die nu al mogelijk zijn: "We vragen mensen iemand op te geven om een kaart te sturen en een ander persoon brengt die dan. Het is maar heel simpel maar zo geven we elkaar concrete handreikingen in handen."
Dominee Anne-Meta Kobes