Letitia de Jong moet NK afstanden aan zich voorbij laten gaan

Letitia de Jong verschijnt over anderhalve week niet aan de start van het Nederlands kampioenschap afstanden. De schaatsster van Team IKO heeft een slijmbeursontsteking bij haar heup. Mogelijk moet ze eind november ook het NK sprint missen. Ze richt zich nu op het WK-kwalificatietoernooi van eind december.
Letitia de Jong moat NK ôfstannen oan har foarby gean litte
Zo gooit een blessure opnieuw roet in het eten. Vorig jaar had De Jong haar schouder uit de kom vlak voor de start van het seizoen en nu zit ze met de ontsteking in haar heup. "Het is een oude blessure. Ik heb het al vijf keer eerder gehad. Het is een zwakke plek geworden en eigenlijk een overbelastingsblessure. Die speelt nu weer op. Heel vervelend."
De Jong heeft meerdere onderzoeken laten doen naar de blessure, zelfs een second opinion, maar zonder resultaat. In juli kreeg ze voor het eerst last van de heup. Met een injectie lukte het te revalideren. Op een bepaald moment stond ze ook weer het ijs op. "Dat was iets te snel en nu is het teruggekomen. Toen hebben we gezegd: de wereldbekers vervallen en dus is er in het voorseizoen internationaal niet veel te halen. Daarom hebben we ervoor gekozen om het zo veilig mogelijk weer op te bouwen. Ik ga me richten op het WK-kwalificatietoernooi in december."
Dat betekent dat De Jong het NK afstanden (van 30 oktober tot en met 1 november) mist en mogelijk ook het NK sprint (op 28 en 29 november). Al houdt ze wat dat laatste toernooi betreft nog wel een slag om de arm. "Het NK sprint zou nog kunnen. Dat sluit ik niet uit. Maar alle keuzes staan in het teken van eind december .
Letitia de Jong oer de coronatiid
Waar de schaatsers amper last hebben gehad van de eerste coronagolf in Nederland, is dat nu wel anders. Al kan er gewoon getraind worden op Thialf. De wedstrijden zijn wel anders: er zullen geen wereldbekers zijn. De Jong: "Dat kwam voor mij niet als een verrassing. Ik zag het wel aankomen. Ik denk dat het een heel verstandig besluit is."
Over de nieuwe wedstrijdkalender is De Jong positief, hoewel ze er vanwege haar blessure waarschijnlijk weinig aan heeft. "De nieuwe kalender is een heel slimme oplossing. Het is fijn dat er wedstrijden zijn en we competitie hebben. Dat is ideaal, ook in de aanloop naar het volgende seizoen. Hopelijk komt er nog een tweede deel van het seizoen, maar dat is nog onbekend. Daar kun je je nu wel heel druk om maken, maar we bekijken het week voor week."
© Team IKO

Resultaten vorig seizoen

Letitia de Jong werd het afgelopen schaatsseizoen Nederlands kampioen sprint, door in Thialf drie van de vier afstanden op haar naam te schrijven. Op het NK afstanden eindigde ze op zowel de 500 meter als de 1000 meter als tweede. Ze nam ook deel aan het WK afstanden en het WK sprint. Op het WK afstanden in Salt Lake City werd ze wereldkampioen op de teamsprint, eindigde ze zesde op de 500 meter en negende op de 1000 meter. Het WK sprint bracht haar De Jong in het Noorse Hamar een achtste plaats .