Laatste druivenplukdag in Sint Nicolaasga: "We gaan door weer en wind"

Niet alleen in Frankrijk en Portugal wordt wijn gemaakt, ook in ons eigen Fryslân groeien wijndruiven. Op De Heidepleats in Sint Nicolaasga worden maandag de laatste druiven van het seizoen geplukt.
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Nadat de netten, die de druiven voor wespen en vogels moeten behoeden, van de stokken zijn afgehaald, kan het plukken beginnen. In totaal staan er op de wijngaard in Sint Nicolaasga 2.000 stokken, waarvan een groot deel al geoogst is. De laatste druiven, zo'n 600 stokken, zullen maandag van de plant af worden gehaald. "Wat er nu nog hangt, is een ras dat als laatste van de vier die we hebben staan wordt geoogst", vertelt Jântsje Hoogkamp van de wijngaard. "Die druiven hebben echt een hele lange tijd nodig om rijp te worden."

Vrijwilligers

Het plukken wordt maandag gedaan door een groep vrijwilligers, vooral mensen uit de kennissenkring, vertelt Hoogkamp. "Je bent er even op uit", noemt één van de vrijwilligers als reden om te helpen. De wijn wordt daarna in Twente gemaakt en komt dan in flessen terug naar Sint Nicolaasga. De druiven die maandag worden geplukt, zijn al over twee maanden witte wijn. Met rode wijn duurt het wat langer, het duurt een halfjaar voordat die goed op smaak is.
Jantsje Hoogkamp van De Heidepleats
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Een mooi streekproduct

Van de druiven die op De Heidepleats worden geplukt, wordt zowel rode als witte wijn gemaakt. "Er wordt nog wel eens denigrerend over rode wijn gedaan, wat jammer is", vindt Hoogkamp. "Rode wijn is zelfs moeilijker te maken, voor rode wijn heb je meer zon nodig. Dat is hier natuurlijk moeilijker dan in Frankrijk, maar wij kunnen hier ook hele mooie rode wijn maken."
Voor elke stok druiven kan zo'n anderhalve fles wijn worden gemaakt, die voor een groot deel op de wijngaard zelf wordt verkocht. "Wij verkopen de meeste wijn aan huis, met rondleidingen en proeverijen. En we hebben ook hotels en restaurants die flessen afnemen. Het is een mooie aanvulling voor hun streekproducten."
Verslaggever Johanna Brinkman op De Heidepleats